Estimare meteo Moldova 14-16 februarie 2014

Vineri 14 februarie 2014

Vremea va fi predominant închisă, în mod special, în zonele joase, unde vor predomina formaţiunile noroase stratiforme şi ceaţa. Toate acestea vor fi asociate, local, şi cu burniţă sau chiar ploaie slabă. În zona montană înaltă vor fi şi precipitaţii slabe, mixte.

Temperaturile vor fi cuprinse între 1…2°C în zona deluroasă din nord-vestul extrem şi 10…11°C prin sudul extrem. Minimele vor porni de la -5…-4°C în depresiunile intramontane şi se vor opri la 3…4°C în lunca inferioară a Prutului.

Vântul va sufla slab până la cel mult moderat în majoritatea zonelor, din sector predominant sud-vestic. Presiunea atmosferică va fi în creştere, mai evidentă în a doua parte a zilei.

14.02.20141

Sâmbătă 15 februarie 2014

În prima parte a intervalului cerul va fi predominant noros, condiţii în care vor fi ploi slabe iar în zonele montane, şi temporar, în zona deluroasă din nord-vestul Moldovei, vor fi şi precipitaţii mixte. După aceea, cerul se va degaja treptat. Noaptea şi dimineaţa, în zonele joase local se va produce ceaţă asociată cu burniţă.

Maximele, similare cu cele din ziua anterioară, vor fi cuprinse între 0°C în zona deluroasă din nord-vestul extrem şi 7…9°C prin sudul provinciei. Minimele se vor încadra între -5°C în depresiunile din nord-vestul extrem şi 1…2°C prin sudul extrem al Moldovei.

Vântul va sufla slab în mai toate regiunile din sector predominant nord-vestic. Presiunea atmosferică nu va avea fluctuaţii semnificative.

15.02.2014

Duminică 16 februarie 2014

Ultima zi a săptămânii propune pentru cea mai mare parte a Moldovei un cer variabil spre mai mult senin, asta în prima jumătate a intervalului. Din cursul după-amiezii, acesta se va înnora, mai accentuat în regiunile vestice şi nord-vestice. Cu toate acestea, precipitaţiile, predominant ploi şi slabe cantitativ, se vor semnala pe arii de restrânse.

Temperaturile maxime vor marca o creştere apreciabilă în toată Moldova, condiţii în care vremea devine caldă pentru această dată din an. În aceste condiţii, maximele vor porni de la 3…5°C în zona deluroasă din nord-vest şi până spre 11…13°C în regiunile deluroase din sud-vest. Minimele se vor încadra între -4…-3°C în depresiunile intramontane şi 1…3°C prin sud şi sud-est.

Vântul va sufla slab până la moderat în majoritatea regiunilor, din sector predominant sudic. Local, prin sudul, centrul şi estul Moldovei, acesta poate prezenta unele intensificări, la rafală poate atinge şi viteze de 30…40km/h. Presiunea atmosferică va fi în uşoară scădere, mai evidentă prin nord-vestul şi nordul Moldovei.

16.02.2014

Cu toate că mai sunt două săptămâni de iarnă calendaristică, vremea va fi de primăvară timpurie şi nicidecum potrivită pentru această perioadă în toată Moldova.