Estimare meteo Europa 17-23 februarie 2014

Cu toate că mai sunt aproape două săptămâni până la debutul primăverii calendaristice, din punct de vedere meteorologic, aceasta a cuprins bună parte a Europei încă de pe 5-7 februarie. Aşa cum s-a observat în cursul acestei ierni, cu greu dacă s-a putut realiza o diferenţiere clară între toamnă şi primăvară sub aspect meteo. Dacă iarna ne mai rezervă surprize în martie sau dacă vine primăvară aşa timpuriu, vom vedea.

Referitor la săptămâna următoare, aproape întreaga Europă va fi caracterizată de o vreme caldă pentru a doua jumătate de februarie. Pe imaginea de mai jos se disting areale vaste din sudul, sud-estul, estul şi partea central-estică a continentului caracterizate de valori medii de temperatură situate cu 3…6°C iar în rest, valori cu 1…3°C peste mediile perioadei. Ba mai mult, pe arii restrânse din estul şi sud-estul continentului se observă arii caracterizate de valori termice şi cu 5…7°C peste ceea ce ar fi normal în perioada de faţă.

Ariile unde, totuşi, se observă valori termice situate uşor sub medii, cu 1…2°C, sunt distinse pe ţărmurile din vestul extrem cât şi prin nord-estul extrem.

România, pe parcursul întregii săptămâni ce urmează, va fi caracterizată de o vreme caldă pentru această perioadă, cu valori termice ce vor fi cu 3…6°C, asta conform estimărilor realizate de ECMWF, preluat de pe met.hu.

Astfel, ziua de luni va aduce maxime cuprinse între 3…4°C în nordul ţării şi până spre 14…16°C prin zona deluroasă din sud-vestul şi vestul ţării. De asemenea, temperaturi apropiate de 15°C sunt posibile şi în zona deluroasă din sud-vestul Transilvaniei. Minimele vor porni de la -4…-3°C prin depresiunile din estul Transilvaniei şi se vor opri la 6…8°C pe litoral şi în Dealurile de Vest. Marţi temperaturi similare cu cele din ziua anterioară, şi anume, de pe la 2…3°C prin nordul Moldovei şi 14…15°C prin sud-vest. Minimele se vor încadra între -3…-2°C prin depresiuni şi 7…8°C pe litoral. Miercuri temperaturile mai câştigă un grad, două, astfel că amiaza va aduce valori cuprinse între 4…6°C prin nord şi 15…17°C prin vestul ţării. Minimele vor porni de pe la -3°C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 8…10°C prin Banat.

Joi temperaturi maxime similare cu cele din zilele anterioare, şi anume, de pe la 4…6°C prin nord şi până spre 16…17°C, de această dată, prin sudul ţării. Minimele vor fi cuprinse între -3…-1°C prin estul Transilvaniei şi nord-vestul Moldovei şi până spre 9…10°C în sudul Banatului şi pe litoral.

Finalul de săptămână se va caracteriza prin aceeaşi vreme caldă, cu maxime ce vor porni de pe la 3…5°C prin nordul ţării şi se vor opri la 14…16°C prin sud şi sud-vest. În ultima zi a intervalului, conform actualelor modele, e posibil ca temperaturile să mai scadă cu 2…3°C în toată ţara. Minimele vor fi cuprinse între -5…-3°C prin depresiunile din estul Transilvaniei şi 6…7°C prin sud-est şi, posibil, prin vestul extrem.

17-23-februarie-2014-temp_anom-Europa

Precipitaţiile vor prefera, aşa cum arată şi modelul cu distribuţia spaţială a acestora, regiunile vestice şi, parţial, cele nordice şi chiar cele răsăritene. Un areal restrâns cu precipitaţii mai însemnate cantitativ va fi şi prin regiunea Alpilor.

În rest, vorbim de cantităţi apropiate de mediile perioadei, cu nuanţe deficitare prin sudul, centrul şi nordul Europei.

România, pe parcursul săptămânii următoare, va fi caracterizată de valori apropiate de mediile perioadei, cu nuanţe uşor excedentare prin zonele deluroase şi montane din nord şi nord-vest dar şi uşor deficitare, prin sud-est. În aceste condiţii, vorbim de precipitaţii slabe cantitativ în cursul zilei de luni în nordul şi nord-vestul ţării şi locale în rest.

Până spre ultima zi a săptămânii, pe teritoriul României nu se mai întrevăd cantităţi mai însemnate de precipitaţii. De duminică, un val de precipitaţii, predominant ploi, mai însemnate cantitativ, vor cuprinde România începând cu vestul ei. Până atunci, singurele forme precipitabile va fi burniţa rezultată din formaţiunile stratiforme şi ceaţă ce vor cuprinde zonele joase ale ţării.

17-23-februarie-2014-pp_anom-Europa

Sinoptic, în săptămâna ce urmează ariile depresionare imporante vor activa peste nord-vestul şi nordul Europei iar cele anticiclonice vor prefera sudul, sud-estul şi estul acesteia. Din a doua parte a săptămânii, totuşi, ariile depresionare vor avea o tendinţă de deplasare uşoare şi către sud, condiţii în care, de miercuri-joi, vorbim şi de un areal depresionar ce se va genera în bazinul central mediteraneean. Acesta din urmă va migra către nord-est, şi în consecinţă, ploile de duminică ce au să cuprindă şi România, despre care s-a vorbit şi ceva mai sus.

Această distribuţie barică specificată ceva mai sus va facilita o circulaţie predominant sud-sud-vestică în cea mai mare parte a Europei. Această circulaţie va transporta şi un aer cald dinspre Marea Mediterană şi chiar dinspre nord-nord-vestul Africii care va aduce o vreme de primăvară în mai toată Europa.

Aşa cum spuneam şi la începutul acestei postări, vedem dacă aceasta e începutul serios al primăverii sau iarna ne mai rezervă surprize, asta după ce, am trecut aproape din toamnă târzie în primăvară timpurie, limita fiind constituită de acel episod de iarnă de la final de ianuarie şi început de februarie.