După două săptămâni în care iarna părea că pune stăpânire pe continentul european, vremea caldă a luat în stăpânire iarăşi aproape întreaga Europă, lucru observat, de altfel, şi pe imaginea cu distribuţia anomaliilor termice de mai jos.
Conform acesteia, în sudul şi centrul Europei domină valorile medii de temperatură situate cu 2…5°C peste cele obişnuite iar în nordul acesteia, şi cu 5…8°C, aici fiind cu adevărat o vreme de primăvară pentru respectivele regiuni.
Ariile caracterizate de valori termice situate sub cele obişnuite sunt aferente sudului şi estului României, Moldova şi jumătăţii de sud a Ucrainei. De asemenea, o porţiune caracterizată de valori termice situate sub cele normale e specifică şi regiunilor sud-vestice ale Peninsulei Iberice. În toate aceste regiuni, temperaturile medii au fost cu 2…5°C, iar prin Lunca Prutului şi regiunile centrale ale Rep. Moldova, şi cu 5…7°C sub mediile perioadei.
Această vreme caldă din bună parte a Europei s-a datorat existenţei unor vaste sisteme depresionare ce au activat pe Atlantic cât şi prin bazinul central al Mediteranei cât şi a unui areal anticiclonic ce a ocupat estul şi nord-estul continentului. În acest context sinoptic a fost transportat un aer cald, dinspre sud-sud-est.
Valorile termice situate sub mediile perioadei din estul şi sudul României, Moldova şi sudul Ucrainei s-au datorat existenţei unui strat consistent de zăpadă care a stopat mult avântul aerului cald, tropical. Pe lângă aceasta, la înregistrarea acestor temperaturi sub cele obişnuite a contribuit şi persistenţa norilor stratiformi şi a ceţii.
Precipitaţiile au preferat, ca şi în săptămâna precedentă, regiunile vestice şi sudice ale Europei. În toate aceste regiuni s-a putut vorbi de cantităţi de precipitaţii ce au atins şi depăşit 25…100l/mp în decursul celor 7 zile. Totuşi, prin Italia, se observă şi cantităţi de precipitaţii ce au însumat şi mai mult de atât, cum ar fi cele peste 200l/mp/7 zile din centrul ţării sau chiar cele peste 400l/mp/7 zile din sudul peninsulei. Cu asfel de cantităţi de precipitaţii nu e de mirare amploarea inundaţiilor ce au lovit Italia în cursul acestei săptămâni.
În restul Europei cantităţile de apă au fost slabe cantitativ, de regulă, sub 5…10l/mp/7zile sau chiar au lipsit prin bună parte a României şi a Ucrainei.
Pe ansamblu, intervalul 2-8 februarie 2014 s-a caracterizat printr-o vreme caldă sau chiar deosebit de caldă în mai toată Europa, iar precipitaţiile au preferat sudul şi vestul acesteia. În rest, cantităţi modeste sau inexistente de precipitaţii.