Ieșim un pic din regiunea noastră principală de interes pentru o scurtă privire asupra unui fenomen meteorologic excepțional ce are loc în sud-vestul României. Coșava, vântul cel mai aprig al iernii pentru sârbi, și-a făcut simțită din plin prezența în toată regiunea Banatului, românesc și sârbesc deopotrivă.
Mecanismul de producere a acestui vânt este unul strict hidraulic. Așa cum am discutat ieri, regiunea dintre Carpați și Balcani este invadată de aerul polar continental pătruns în utlima săptămână. Acest aer rece acumulat în regiunea Olteniei forțează astfel trecătorile și pasurile carpatice din regiune și deversează în Banat cu viteze impresionante ce au depășit 100 km/h la Moldova Veche sau Oravița (ANM), resimțindu-se până la Novi-Sad sau Belgrad (RHSS) cu viteze de 40-60 km/h.
Această deversare transcarpatică a aerului rece s-a resimțit și în regiuni depărtate de Banat, acesta fiind subiectul unor atenționări de vânt puternic de ieri și azi lansate de ANM pentru Valea Oltului și județul Sibiu, ceea ce s-a concretizat prin viteze de peste 100 km/h de la Boița, stație aflată la intrarea Oltului în defileul Turnu Roșu-Cozia.
Deși coșava este prezentat în multe surse ca un vânt de tip foehn, menționăm că de această dată el se manifestă ca un vânt catabatic de tip bora (Lect. dr. Lucian Sfîcă, Stud. Andrei Bârlea) .