Breviar meteo 3-9 februarie 2014

Ultimele şapte zile s-au caracterizat printr-o vreme caldă pentru această perioadă în bună parte a Europei, cu cele mai ridicate valori termice în Spania şi jumătatea de sud a Franţei. Pe această cale e de menţionat ziua de 6 februarie 2014 când prin nordul Spaniei s-a vorbit şi de maxime ce au atins şi chiar depăşit 25°C, şi anume, cele 25.4°C din Valencia, 25.3°C în Alincante, 25.0°C în Bilbao. Valori termice foarte ridicate şi în Murcia, cu cele 23.1°C, Colugna 22.9°C.

De asemenea, foarte cald şi în sudul Franţei, şi aici s-au atins valori termice apropiate de 20°C, ca de exemplu, cele  21.0°C la Dax şi Socoa, 20.8°C la Tarbes, 20.6°C în Biarritz. Aici, vremea caldă s-a datorat, pe lângă transportul propriu-zis de aer cald, şi foehnizarea maselor de aer la traversarea Munţilor Pirinei.

Spania, pe lângă această vreme caldă de februarie, a avut parte şi furtuni puternice, îndeosebi în nordul şi nord-vestul teritoriului. Cea mai afectată a fost regiunea Cantabriei, aici rafalele de vânt au atins şi depăşit 120-130 km/h. Aceste intensificări ale vântului a perturbat traficul aerian de pe aeroportul din Bilbao.

În zonele de coastă, valurile au atins şi 10 m înălţime provocând daune şi inundaţii.

Intensa activitate depresionară din Atlanticul de Nord a dus la producerea inundaţiilor peste sudul şi sud-vestul Regatului Unit. În urma acestora a fost ruptă legătura între Peninsula Cornwall şi restul ţării.

Slovenia a avut parte la începutul acestei săptămâni de ploi suprarăcite, acestea au îngheţat instantaneu la contactul cu solul, conductorii electrici, cabluri de teecomunicaţii, ramurile arborilor. Efectul acestor ploi a adus multe prejudicii, de la întreruperea furnizării energiei electrice pe arii extinse ale ţării până la îngreunarea traficului rutier şi feroviar, asta pe fondul depunerii unui strat gros de gheaţă care au transformat şoselele în adevărate patinoare.

Aceste precipitaţii care au afectat Slovenia, apar pe fondul încălzirii straturilor superioare ale troposferei inferioare (undeva între 1300-2000 m) iar aerul rece şi mai greu se cantonează în stratele inferiore ale troposferei (în imediata apropiere a solului). Precipitaţiile, predominant ninsori, se transformă în ploaie în stratele cu temperaturi pozitive, după care, în drumul lor spre sol, întâlnesc stratul cu temperaturi negative, însă rămân sub formă lichidă, urmând ca  aceste precipitaţii lichide să cristalizeze instantant la contactul cu ceea ce se află la nivelul solului (o schemă sumară referitoare la cele spuse mai sus e redată şi ceva mai jos).

frz-rain

Vreme aspră şi peste Atlantic, în SUA, unde ninsorile au afectat centrul şi nord-estul ţării în cursul zilelor de 4-6 februarie 2014. La Boston, Albany şi Providence, stratul de zăpadă a atins şi 15-18 cm.  Aceste ninsori au fost însoţite şi de vânt.

În regiunile centrale ale SUA, gerul a fost la ordinea zilei, condiţii în care s-au atins şi minime de sub -25…-30°C. Cele mai grăitoare exemple: cele -32.8°C la Great Falls, -30.6°C în Cheyenne şi International Falls, -30.0°C la Sheridan, -29.4°C în Casper şi Havre, -27.2°C la Billings şi Valentine, -26.7°C la Glasgow, -26.1°C la Helena, -25.6°C în Aberdeen. Aerul rece s-a extins şi către sud, condiţii în care minima a atins -1.3°C în Oklahoma City.

Finalul săptămânii a adus iarnă grea şi peste Japonia. Aici, în cursul zilelor de 6-8 februarie 2014  s-au semnalat ninsori abundente, acestea au dus la cumularea unui strat de zăpadă gros de 15-20 cm la Tokyo. De asemenea, cantităţi importante de precipitaţii (atât ploaie cât şi ninsoare) au fost şi în Yokohama, Nagao şi Osaka. În urma acestor intemperii, conform autorităţilor locale, au fost confirmate 11 decese şi rănirea altor 1250 de persoane.

De altfel, aceste ninsori au lăsat fără energie electrică aproximativ 20000 de locuinţe iar peste 740 de zboruri au fost contramandate.

Iarna şi-a arătat colţii şi prin Irak. De pildă, în Bagdad, în cursul zilelor de 4-7 februarie 2014 minimele s-au situat în jurul valorii de 0°C sau chiar au coborât uşor sub această valoare iar valorile maxime cu greu dacă au atins 5…7°C. În aceste condiţii, precipitaţiile s-au transformat, treptat, şi în lapoviţă şi ninsoare. Aceste valori termice înregistrate sunt cu 4…6°C sub mediile perioadei pentru zona geografică a Bagdadului.

Vreme foarte rece şi în Noua Zeelandă, asta în ciuda verii australe, aici minimele au coborât până în jurul valorii de 0°C. Astfel, dimineaţa de 6 februarie 2014 a adus temperaturi de 1.1°C la Dunedin şi 2.3°C la Invercargill.

În schimb, partea sudică a Australiei s-a confruntat cu temperaturile ridicate, acestea au atins şi depăşit 40…42°C la începutul săptămânii, şi vânt intens, toate acestea au condus la producerea unor incendii pe spaţii foarte extinse. Cel mai afectat de incendiile de pădure a fost statul Victoria, aici au fost detaşaţi peste 600 de pompieri, însă operaţiunile acestora de stingere a incendiilor e îngreunată de vântul puternic ce răspândeşte focul.  În imaginea de mai jos, temperaturile maxime înregistrate pe 2 februarie 2014 (sursa: infoclimat.fr via meteo giornale.it), acestea fiind sursa incendiilor amintite.

3.02.2014-7-utc1