Babele meteorologice

 Începutul de primăvară se caracterizează în mod normal printr-o vreme variabilă, cu treceri rapide între razele de soare și aversele de ninsoare. Mai pe românește: Babele.

   Acest caracter al vremii este indus de un anumit tip de situație sinoptică ce tinde să se repete de la an la an în această perioadă din an. Zilele acestea (mai ales această zi) reprezintă cel mai bun exemplu.

24feb_2013_011

Formațiunea de presiunue atmosferică ridicată ce  a adus manifestări vizibile ale iernii în ultima săptămână în jumătatea vestică a continentului persistă în regiunea centrală a continentului. Acest brâu anticiclonic extins din regiuna Arhipelagului Britanic până în Asia Mică blochează circulația în partea centrală a continentului și a determinat vremea însorită de la noi din ultimele zile. La periferia nord-estică a acestei formațiuni, cicloni mobili atlantici se deplasează spre est ceea ce conduce la o advecție de aer polar maritim din nordul Atlanticului până la nord de Marea Neagră. Această advecție transportă și la nivelul țării noastre – mai ales în Moldova, expusă mai mult acestui tip de circulație în lipsa barajelor orografice – mase de aer relativ reci, dinamice și cu o umezeală ridicată. Caracterul rece se manifestă prin temperaturi maxime ce nu depășesc 5-8˚C. Caracterul dinamic, asociat intensificărilor de vânt, aduce schimbări rapide în nebulozitate ce conduce la o alternanță între perioadele însorite și cele înnorate. Umezeala ridicată facilitează dezvoltarea formațiunilor noroase în plan vertical ce pot determina precipitații sub formă de aversă, forma precipitațiilor depinzând de temperatură. Pe scurt, Babe.