Vremea în timpul instalării dictaturii regale – 11 februarie 1938

Ce a reprezentat această dată în istoria românilor?

Practic, începând cu data de 11 februarie 1938 în România începea lunga epocă a dictaturilor (regală, militară şi comunistă), acestea au durat până în decembrie 1989.

Concret, această zi de 11 februarie este una de asediu la nivelul întregii ţări, moment în care regeleCarol al II-lea instituie dictatura regală sau carlistă, aceasta a durat până în septembrie 1940 când a debutat dictatura militară a lui Ion Antonescu. Prin această mişcare, cu o seară înainte, Carol al II-lea îl numea în fruntea Guvernului pe Miron Cristea şi propunea numirea unor noi prefecţi la nivel judeţean din rândurile militarilor cu grade superioare.

Condiţiile macrosinoptice la data de 11 februarie 1938

 Meteorologic, debutul regimurilor dictatoriale pe pământurile României s-au desfăşurat pe fondul unor advecţii de aer cald, lucru ce se poate observa şi pe imaginea de mai jos.

Conform acesteia, pe 11 februarie 1938, nordul şi partea centrală a Europei erau caracterizate de sisteme depresionare iar anticiclonii erau grupaţi o parte peste estul (Rusia, în momentul respectiv, U.R.S.S.) şi sud-estul şi unul peste vestul continentului, acesta din urmă fiind destul de proeminent, cu aproximativ 1040 hPa în centrul său.

Această distribuţie barică facilita un transport de aer cald, dinspre sud şi sud-vest peste sudul, sud-estul şi chiar până spre estul Europei. Din această advecţie de aer cald nu putea să lipsească nici teritoriul României. În schimb, regiunile vestice ale continentului erau situate într-o advecţie de aer rece, polar-maritimă.

11-februarie-1938-00-UTC

Revenind la România, această zi de 11 februarie  s-a caracterizat prin valori maxime de temperatură ce au atins 10.5°C la Bucureşti, 10.1°C la Călăraşi, 10.0°C la Turnu Măgurele, 8.1°C la Drobeta Turnu-Severin. Nici în interiorul arcului carpartic nu a fost cu mult mai rece, dovada, cele 5.0°C de la Cluj-Napoca sau cele 6.1°C din Arad.

Nici în cursul nopţii nu a fost cu mult mai rece, lucru dovedit şi de cele -3.0°C din Turnu Măgurele, -2.7°C din Bucureşti, -1.1°C din Arad.

Foarte rece nu a fost nici în restul ţării, condiţii în care temperaturile nu au coborât sub limita de -5…-6°C. Doar la Vf. Omu termometrele au indicat -14.0°C.

Ca aspect, vremea a fost predominant închisă, însă precipitaţiile, predominant ploi, s-au semnalat pe arii mai extinse în jumătatea de vest a ţării, tot aici au fost şi ceva mai însemnate cantitativ. În rest, precipitaţiile s-au semnalat pe arii restrânse şi au fost slabe cantitativ.

Pe ansamblu, instalarea dictaturii carliste s-a desfăşurat pe fondul unei zile de 11 februarie caldă, cu aspectul unui debut de martie.