Cine se așteaptă ca prima decadă a lunii ianuarie să aducă modificări în evoluția vremii, asta după un decembrie 2013 cu o iarnă atipică pentru teritoriul României, se va înșela. Acest lucru se poate observa și pe imaginea de mai jos, pe care se poate observa cum întreaga Europă e caracterizată de valori medii de temperatură situate peste cele obișnuite pentru un început de gerar.
Conform imaginii în cauză, cea mai mare parte a continentului va fi caracterizată de valori medii de temperatură cu 3…6°C, iar prin partea central-estică, estică și central-nord-estică, valori și cu 6…10°C peste mediile climatologice specifice perioadei de față. Cele mai mici abateri pozitive, cu 1…3°C, sunt caracteristice pentru zonele de coastă din vestul și sudul continentului.
România, așa cum redă și imaginea de față, se va situa într-un areal caracterizat de valori medii de temperatură cu 4…8°C, iar prin nordul extrem, și cu 8…10°C peste medie.
Ca urmare, chiar de luni sunt estimate valori maxime de temperatură cuprinse între 4…5°C în zonele joase din Transilvania și 12…13°C în zona deluroasă a Olteniei, Banatului, Munteniei și chiar a Moldovei. Minimele se vor încadra între -4…-3°C în estul Transilvaniei și 6…8°C pe litoral cât și în zona delurasă din vestul țării. Marți vor fi temperaturi similare cu cele din ziua anterioară, și anume de pe la 3…4°C în zonele joase din nordul și estul Transilvaniei și 13…14°C în zona deluroasă a Olteniei și a Banatului. Minimele vor porni de la -5…-4°C în depresiunile din estul Transilvaniei și se vor opri la 6…7°C pe litoral și, posibil, în Dealurile de Vest. Miercuri vor fi maxime cuprinse între 3…4°C prin estul Transilvaniei și 13…14°C prin zona deluroasă din vestul țării. Minimele se vor încadra între -5…-3°C în depresiunile Carpaților Orientali și cel mult 5…7°C pe litoral dar și prin vestul extrem al țării.
Joi vom avea, în continuare, parte de maxime generoase pentru o primă decadă de Gerar. Astfel, putem vorbi, la nivelul întregii țări, de maxime cuprinse între 3…4°C în zonele joase din estul Transilvaniei și 12…13°C în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și a Banatului. Minimele vor porni de pe la -4…-3°C prin zona depresionară din estul Transilvaniei și se vor opri la 5…7°C pe litoral.
Conform actualelor modele atmosferice, finalul de săptămână se va caracteriza, în continuare, printr-o vreme caldă pentru această perioadă, cu maxime, în general, cuprinse între 2…3°C în zona joasă din estul Transilvaniei și 9…12°C prin sud, sud-vest și vest. Minimele se vor încadra între -4…-3°C în depresiunile Carpaților Orientali și 4…6°C pe litoral și prin vestul țării.
Pluviometric, sudul, sud-estul, partea central-sudică și chiar cea central-vestică a Europei vor fi caracterizate de cantități modeste de precipitații. Ariile cu precipitații apropiate de normalul perioadei, însă cu o ușoară nuanță de excedent sunt caracteristice pentru estul, nord-estul și nordul acesteia.
Singura zonă caracterizată de cantități importante de precipitații e cea deluroasă și montană din sud-vestul Peninsulei Scandinave.
România, pe întreaga săptămână ce urmează, va fi caracterizată de cantități modeste de precipitații. Totuși, la începutul și, posibil, către finalul intervalului, prin nordul, centrul și vestul țării sunt posibile ploi slabe și pe arii restrânse. În rest, vorbim doar de câțiva stropi rătăciți.
Sinoptic, vorbim de existența ariilor depresionare, ce la începutul săptămânii vor prefera nord-vestul și nordul Europei, urmând ca din cursul zilei de joi-vineri să se extindă și peste nord-estul acesteia.
În sud, sud-est și în est (până spre ziua de vineri), vor activa ariile anticiclonice, ceea ce se va reflecta printr-o vreme predominant frumoasă la deal și munte și cu ceață și/sau nori stratiformi în zonele joase.
Cu o astfel de distribuție a centrilor barici, vorbim, în continuare de o circulație predominant vest-sud-vestică în aproape întreaga Europă. Această circulație va transporta și un aer cald și umed dinspre Atlantic, dovada fiind materializată prin aceste valori medii de temperatură ce vor fi cu mult peste cele obișnuite la început de ianuarie.
În aceste condiții, iarna nu va veni nici în săptămâna următoare, spre dezamăgirea celor ce așteaptă manifestările anotimpului alb.