Iarna pare hotărâtă să ocupe cea mai mare parte a Europei, dovada fiind constituită şi de materialul de mai jos. Conform acestuia, în cea mai mare parte a continentului sunt observate valori medii de temperatură situate sub mediile perioadei.
Totuşi, cele mai mari abateri, de 7…10°C sunt observate pentru regiunile estice, aici se va vorbi de valori maxime de temperatură situate sub -15°C şi minime sub -25…-30°C. În nordul, nord-vestul şi partea central-nordică a Europei se observă valori medii de temperatură situate cu 3…7°C sub mediile climatologice la final de ianuarie.
Arii caracterizate de valori medii de temperatură situate peste cele obişnuite sunt cele din sud-est, cu 2…4°C cât şi cea polară, aici anomaliile termice pozitive sunt destul de evidente, cu 6…10°C. Aceste anomalii termice pozitive destul de evidente din regiunea polară sunt compensate de anomaliile negative din jumătatea estică a Europei.
Pentru România, săptămâna ce urmează se va caracteriza, pe ansamblu, printr-un regim termic situat uşor sub mediile perioadei în estul şi sudul extrem al ţării şi apropiat de normal sau chiar uşor peste media perioadei în regiunile intracarpatice.
Astfel, ziua de luni va aduce maxime cuprinse între -12…-10°C în în nordul şi centrul Moldovei şi 0…2°C prin sud-vestul Transilvaniei. Minimele acestei zile vor fi cuprinse între -20…-18°C în depresiunile din nordul Moldovei şi -6…-5°C pe litoral şi prin vestul Banatului. Marţi vorbim, în continuare, de o vreme rece în Moldova cu maxime de -10…-8°C şi cel mult 2…3°C prin sud-vestul extrem al ţării. Minimele vor porni de la -17…-15°C în zona extracarpatică şi în depresiunile din estul Transilvaniei şi -5…-4°C prin nord-vestul extrem cât şi prin vestul extrem al Banatului. Miercuri vremea continuă să fie rece în jumătatea nordică a Moldovei, unde vor fi maxime de -9…-7°C, iar în restul ţării se va observa o încălzire uşoară, condiţii în care partea sud-estică extremă a teritoriului se va bucura de maxime de 4…6°C. Minimele vor fi cuprinse între -19…-17°C prin nordul şi centrul Moldovei şi 0…2°C prin sud-estul extrem al ţării.
Joi vor fi valori maxime de temperatură cuprinse între -10…-9°C prin nord-estul Moldovei şi 4…6°C, de această dată, prin zona vestică a ţării. Minimele vor fi cuprinse între -17…-15°C în centrul Moldovei cât şi prin ariile depresionare din Carpaţii Orientali. Astfel de minime nu ar fi excluse şi prin zonele joase din sudul ţării.
Conform actualelor modele atmosferice, finalul de săptămână va debuta cu o vreme încă rece prin Moldova, aici maximele cu greu dacă vor atinge -6…-5°C şi până spre 5°C prin sud-est, urmând ca ultima zi a săptămânii să fie caracterizată printr-o încălzire substanţială la nivelul întregii ţări, condiţii în care maximele vor porni de la -3…-1°C prin nord-estul Moldovei şi 7…8°C în zona deluroasă din vestul ţării. Minimele vor avea aceeaşi tendinţă, acestea vor porni de la -19…-17°C prin depresiunile intramontane şi 2…4°C pe litoral, asta în cursul zilei de vineri, urmând ca dimineaţa zilei de duminică să aducă minime cuprinse între -15°C în depresiunile din Carpaţii Orientali şi 5…6°C pe litoral.
Precipitaţiile vor prefera, în continuare, regiunile vestice şi sudice ale continentului iar în rest, acestea vor fi slabe cantitativ sau vor lipsi, aşa cum e cazul Munţilor Scandinavi.
România, pe parcursul săptămânii următoare, va fi caracterizată de cantităţi mai însemnate în sudul şi sud-estul teritoriului şi apropiate de normalul perioadei de faţă în rest.
Acestea se vor semnala pe arii ceva mai extinse în cursul zilei de luni în sud-estul ţării şi pe arii restrânse în rest. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare.
Un nou episod precipitabil mai însemnat cantitativ tot pentru sudul şi sud-estul ţării se întrevede pentru zilele de 29-30 ianuarie, predominant ninsori în Muntenia, sudul Moldovei şi, posibil, prin nord-vestul Dobrogiei şi lapoviţă sau chiar ploaie la ţărm de mare.
Conform actualelor modele, şanse de precipitaţii sunt prevăzute şi pentru finalul săptămânii în jumătatea de nord a ţării, acestea vor fi mixte, pe fondul creşterii temperaturilor.
Sinoptic, săptămâna viitoare va fi caracterizată de persistenţa ariilor anticiclonice peste estul şi nordul Europei şi a celor depresionare peste vestul şi sudul acesteia. Cu o astfel de repartiţie barică, vorbim de o circulaţie predominant estică, aceasta va antrena un aer rece dinspre vestul Siberiei către bună parte a continentului.
După aproape două luni scurse din iarna calendaristică, în sfârşit, vremea specifică acestei perioade îşi creează drum în cea mai mare parte a Europei. Dacă această perioadă de iarnă va fi de lungă durată sau nu, vedem în următoarele postări Meteo Moldova.