Estimare meteo Europa 20-26 ianuarie 2014

Următoarea săptămână, aşa cum arată şi imaginea de mai jos, cu distribuţia amomaliilor termice, va fi una a schimbărilor. În aceste condiţii, vorbim de o extindere a maselor de aer rece, polar-continental dinspre răsărit care vor duce temperaturile cu mult sub cele obişnuite la această dată în estul, nord-estul şi nordul Europei, mai exact cu 4…7°C iar prin estul extrem şi cu 7…10°C sub medie. În astfel de condiţii, vorbim de valori maxime de sub -15…-10°C în cea mai mare parte a Rusiei şi estul Scandinavei şi de minime sub -25…-20°C.

Ariile caracterizate de valori termice încă ridicate pentru această perioadă a anului se vor restrânge la regiunile sudice şi sud-estice, aici fiind estimate valori medii de temperatură situate cu 3…6°C peste cele normale în ultima decadă de ianuarie.

Centrul şi vestul Europei se vor caracteriza prin valori termice apropiate de mediile perioadei.

România, pe ansamblul întregii săptămâni, va avea parte încă de valori medii de temperatură situate peste medie cu 4…7°C, cu excepţia regiunilor nord-estice unde aceste valori se vor apropia de normal. Aceste anomalii termice ar fi fost şi mai pronunţate dacă vremea nu s-ar fi răcit treptat, aşa cum reiese şi de pe estimări.

Astfel, ziua de luni va aduce maxime cuprinse la nivelul întregii ţări de la -2…-1°C prin nordul Moldovei şi 14…16°C în Banat şi Crişana. Minimele se vor încadra între -3…-1°C prin nord-est şi 8…10°C în zona Banatului cât şi prin partea sudică a litoralului. Marţi vorbim de o vreme similară, din punct de vedere termic cu cea din ziua precedentă, şi anume, cu maxime ce pornesc de pe la -3…-1°C prin nordul Moldovei şi se vor opri pe la 11…13°C prin vestul Banatului şi sud-estul Dobrogiei. Minimele se vor încadra între -7…-5°C prin nordul Moldovei şi 5…7°C prin Banat, Crişana şi sud-estul Dobrogiei. Miercuri,temperaturile mai scad cu un grad, două, astfel că, la amiază nu vom avea mai mult de -4…-2°C prin nord-estul Moldovei şi cel mult 8…11°C prin sudul Olteniei. Minimele vor fi cuprinse între -8…-6°C prin jumătatea nordică a Moldovei şi 3…5°C prin vestul extrem al Banatului şi sud-estul Dobrogiei.

Joi vorbim de valori maxime de temperatură ce vor porni de pe la -6…-4°C în nordul Moldovei şi cel mult 5…7°C prin sud-vestul şi vestul extrem al ţării. Minimele vor fi cuprinse între -12…-10°C prin nordul Moldovei şi 2…4°C prin partea sud-estică a Dobrogiei. Cu astfel de temperaturi putem spune că ne apropiem de normalul termic al perioadei.

Finalul de săptămână, conform ultimelor modele atmosferice, se va caracteriza printr-o răcire uşoară de la o zi la alta atât pe timpul zilelor cât şi al nopţilor, urmând ca ultima zi a săptămânii să aducă maxime de la -8…-7°C în nordul Moldovei şi, posibil, prin depresiunile din estul Transilvaniei şi cel mult 3…4°C prin sud-estul extrem. Minimele vor porni de la -17…-15°C prin nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi -4…-2°C în sudul extrem al litoralului cât şi prin sudul extrem al Banatului.

19ian2014_01

Pluviometric, săptămâna ce urmează va  aduce cantităţi modeste de precipitaţii în nordul şi estul continentului şi mai însemnate în bazinul Mării Mediterane cât şi pe toată regiunea central-sud-estică. În această ultimă regiune, pe fondul unei scăderi a temperaturilor, precipitaţiile se vor transforma şi în lapoviţă şi ninsoare.

Teritoriul geografic al României, aşa cum se observă şi pe materialul de mai jos, va fi caracterizat de cantităţi de precipitaţii mai importante, îndeosebi în regiunile sud-estice, estice cât şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali. Concret, un prim episod de precipitaţii se întrevede pentru începutul săptămânii, acestea vor fi predominant ploi, însă în nordul Moldovei şi nordul Carpaţilor Orientali, pe fondul unor temperaturi situate uşor sub pragul de îngheţ, vor predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Tot în nordul Moldovei se va produce şi poleiul iar vântul va deveni mai intens, sporind senzaţia de rece şi va viscoli, temporar, ninsoarea.

În cursul serii de luni, un val de precipitaţii va ocupa regiunile vestice şi sudice ale ţării, însă pe fondul temperaturilor încă ridicate pentru ultima decadă de ianuarie, vorbim exclusiv despre ploi.

După ziua de marţi, precipitaţiile se vor semnala pe arii restrânse, acestea vor fi predominant ninsori în nordul Moldovei şi la munte şi lapoviţe şi predominant ploi în restul teritoriului.

Sâmbătă spre duminică şi duminică ziua, conform actualelor modele atmosferice, se pare că vom avea precipitaţii pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ în cea mai mare parte din sudul, estul şi toate zonele de munte. Acestea, pe fondul unor temperaturi scăzute, vor fi predominant sub formă de ninsoare.

Până la finalul săptămânii e cale lungă, motiv pentru care aceste estimări pot suferi modificări, condiţii în care se va reveni cu actualizări în viitoarele postări Meteo Moldova.

Însă un lucru e cert, monotonia care ne-a obişnuit în ultimele două luni bune va lua sfârşit, lăsând cale liberă iernii.

19ian2014_02

Sinoptic, în cursul săptămânii ce urmează, ariile anticiclonice vor ocupa regiunile estice, nord-estice şi nordice ale Europei iar ariile depresionare vor prefera bazinul Mării Mediterane. La aceste arii depresionare din Mediterană li se vor adăuga şi cele ce vor migra dinspre nord-vest pe aliniamentul Arh. Britanic-NV Italiei (Golful Genova), acestea  fiind un supliment la intensa activitate ciclonică ce se întrevede pe sudul Europei.

Această distribuţie barică va advecta aer rece, peste estul, nord-estul şi nordul Europei şi unul încă destul de cald peste sudul şi sud-estul acesteia dinspre nordul Arabiei.

Spre finalul săptămânii aria anticiclonică din estul şi nord-estul Europei se va uni cu cea din Atlantic (mai exact, cu anticiclonul Azoric) printr-o dorsală Voiekov, lucru ce va izola ariile depresionare din Mediterană de cele din nord-vestul Europei. D-abia această distribuţie barică care se întrevede către finalul săptămânii va aduce primul episod serios de iarnă (ninsori, vânt mai intens care să viscolească ninsoare, ger) peste nordul Balcanilor şi Europa central-estică şi central-sud-estică, asta în condiţiile în care depresiunea mediteraneeană va migra către est-nord-est şi va întâlni aerul rece, est-european. Dar până la finalul săptămânii mai e mult, ceea ce se poate traduce prin diminuarea/intensificarea fenomenelor amintite.