Estimare meteo Europa 13-19 ianuarie 2014

Vorbim, în continuare, de o vreme caldă pentru perioada de față în mai toată partea de sud a Europei. În consecință, așteptăm și în următoarele șapte zile valori medii de temperatură situate cu 3…8°C peste cele normale pentru un mijloc de ianuarie.

Schimbarea majoră ce va interveni în următoarea săptămână va consta într-o răcire substanțială ce va cuprinde nordul, vestul extrem, nord-vestul, estul și nord-estul continentului. Conform modelului realizat de ECMWF via met.hu, sunt așteptate valori medii de temperatură situate cu 2…4°C sub medie în nord-vest iar în zona Scandinavei și a celei mai mari părți a Rusiei, și cu 5…7°C, local, prin sudul Scandinavei și estul Rusiei, și cu 7…9°C sub aceste medii. În aceste condiții, se pare că iarna prinde putere în mare parte a Europei, măcar din punct de vedere termic. Ba mai mult, prin aceste anomalii termice negative destul de pronunțate din aceste ultime regiuni ale continentului, iarna pare a-și lua răzbumarea zilelor calde din decembrie 2013 și din această primă decadă din ianuarie 2014.

România, deocamdată, nu va primi îmbrățișarea rece a iernii, asta în prima parte a săptămânii. În aceste condiții vorbim despre un regim termic situat peste cel obișnuit în această perioadă a anului în întreaga țară. Astfel, săptămâna ce va urma va aduce valori medii de temperatură situate cu 2…4°C peste mediile climatologice ale perioadei în centru, nord și est, și cu 4…6°C în vest, sud și sud-est, îndeosebi în zonele deluroase.

Astfel, ziua de luni va aduce valori maxime de temperatură cuprinse între -2…0°C în depresunile din estul Transilvaniei și 8…11°C în sud și sud-est. Minimele vor fi cuprinse între -6°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 4…5°C pe litoral. Marțivorbim de valori maxime de temperatură cuprinse între 2…4°C prin nord-estul Moldovei și estul Transilvaniei și 9…11°C în zona deluroasă a Banatului, Crișaniei și a Olteniei. Minimele vor porni de la -9…-8°C în depresiunile din estul Transilvaniei și se vor opri la 3…4°C la țărm de mare. Miercuri vom avea valori maxime de temperatură similare cu cele din ziua anterioară, și anume, de pe la 3°C în nord-estul Moldovei și depresiunile din estul Transilvaniei și 9…11°C prin Dealurile de Vest și Muntenia. Minimele vor fi cuprinse între -7°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 4…5°C pe litoral.

Joi vorbim de o ușoară răcire a vremii, îndeosebi în zona Moldovei, condiții în care putem vorbi de maxime cuprinse îmtre 0…1°C prin nordul Moldovei și cel mult 8…10°C prin Oltenia. Minimele se vor încadra între -6°C în depresiunile Carpaților Orientali și 2…4°C în sud-estul Dobrogiei.

Conform actualelor modele, finalul de săptămână pare să aducă o răcire substanțială a vremii, condiții în care putem vorbi de valori termice apropiate de normalul perioadei. În aceste condiții, sunt estimate maxime cuprinse între -2…-1°C prin nordul extrem al Moldovei și depresiunile din estul Transilvaniei și cel mult 6…8°C pe litoral și prin vestul extrem, aici vorbindu-se, în continuare, de o vreme mai caldă pentru această perioadă a anului. Minimele vor porni de la -10…-9°C în depresiunile Carpaților Orientali și se vor opri la cel mult -2…0°C pe litoral și, posibil, prin vestul Banatului.

11ian_2012_01

Pluviometric, vorbim de existența unor cantități mai însemnate de precipitații în zona bazinului mediteraneean. Aceste precipitații se vor extinde și peste Europa Central-Sud-Estică și până în sudul Rusiei europene. Cele mai importante cantități de precipitații sunt observabile în nordul Italiei, vestul și nordul P. Iberice și în zona Munților Dinarici (vestul P. Balcanice).

În restul Europei cantități reduse de precipitații sau chiar inexistente în sud-vestul Peninsulei Scandinave și nordul Regatului Unit.

România, pe ansamblu, va fi caracterizată de cantități de precipitații apropiate de normalul acestei perioadei. Acum să nu ne așteptăm la cantități importante de apă, fiindcă ianuarie e o lună săracă în precipitații.

Pe ansamblu, așteptăm precipitații mai insistente în cursul zilei de 15 ianuarie, acestea, pe fondul unor temperaturi ridicate, vor fi predominant sub formă de ploaie, precipitațiile mixte se vor semnala la munte și, posibil, prin nordul Moldovei. De menționat, că aceste precipitații nu vor fi importante cantitativ.

Un nou episod precipitabil se întrevede în cursul zilei de duminică, însă despre acesta, mai pe larg, în viitoarele noastre postări Meteo Moldova.

11ian_2012_02

Sinoptic, în primele trei zile ale săptămânii viitoare va persista aceeași distribuție barică care a constituit o prezență obișnuită în ultima lună și jumătate. Aceasta constă în existența ariilor depresionare peste vestul, nord-vestul Europei și a ariilor anticiclonice peste sudul și estul acesteia. În aceste condiții, în sudul, sud-estul și centrul Europei va continua să fie advectat un aer cald și umed dinspre sud-vest.

După aceea, începând de miercuri-joi încolo, arealul depresionar atlantic se va extinde și către sud, mai exact, către bazinul vestic al Mediteranei, moment în care se va regenera, dând naștere unui ciclon mediteraneean. Paralel cu această extindere către sud a depresiunii atlantice, dinspre I-le Azore se va extinde către nord, un areal anticiclonic, condiții în care vestul și nord-vestul Europei vor fi situate într-o circulație predominant nordică care va transporta un aer rece, polar-maritim.

Tot de joi, ariile anticiclonice din estul Europei vor avea tendința de a migra către nord, moment în care finalul săptămânii va găsi acest areal anticiclonic centrat undeva peste estul Scandinavei-nord-vestul Rusiei europene. În schimb, ariile depresionare mediteraneene vor migra către est, afectând Peninsula Italică și vestul Balcanilor.

Această distribuție barică care se prefigureză pentru finalul săptămânii la nivel european, va facilita peste bună parte a acestuia o circulație predominantă dinspre nord-est, aceasta va fi răspunzătoare și de acele anomalii termice negative din nordul și estul Europei. Tot atunci, și în România va fi transportat un aer rece, moment în care putem vorbi, în final, de o vreme normală din punct de vedere termic.

Conform actualelor modele atmosferice, depresiunea mediteraneeană va trece pe la sud de România, ceea ce se va traduce prin cantități neînsemnate de precipitații pentru arealul geografic al țării noastre.

În aceste condiții, după o primă jumătate a săptămânii caracterizată de temperaturi ridicate pentru mijloc de ianuarie, a doua parte a acesteia ne va aduce o răcire substanțială, ceea ce se va traduce prin înregistrarea unor temperaturi firești pentru Gerar. Dezamăgirea va consta că precipitațiile par a fi modeste cantitativ, lucru materializat printr-un deficit al stratului de zăpadă.