S-a încheiat și ultima lună a anului 2013 de aproape două săptămâni, care, sub aspect meteo, s-a caracterizat printr-o vreme caldă, chiar deosebit de caldă în nordul și nord-estul Europei. Acest lucru se poate deduce și din imaginea cu distribuția anomaliilor termice ce evidențiază valori medii de temperatură situate cu 3…5°C peste mediile perioadei în centrul și cu 5…7°C în nord și nord-est.
De altfel, această analiză vine să arate, pe ansamblu, caracteristica unui decembrie călduros în mai toată Europa, despre care s-a tot vorbit în ultime articole de pe site-ul nostru. Singurele excepții sunt arii din Peninsula Iberică și zona vestică a Turciei, în zone caracterizate de valori medii de temperatură cu 2…6°C sub cele firești pentru decembrie.
Contextul baric care a dus la înregistrarea acestor temperaturi mai ridicate decât ar fi obișnuit pentru decembrie a fost constituit din intensa activitate ciclonică din Atlanticul de Nord și existența ariilor anticiclonice ce au ocupat sudul, centrul și estul continentului. Această distribuție a condiționat în toată Europa o circulație a maselor de aer din sector predominant sudic și vest-sud-vestic, calea avansului către continent a maselor de aer nord-african, în cazul circulațiilor sudice, fie atlantice-aer cald și umed, în cazul circulațiilor dinspre sud-vest și vest.
Regiunile sudice, îndeosebi Spania și vestul Turciei, au fost caracterizate de valori termice situate ușor sub mediile perioade pe fondul unei stratificări puternice a maselor de aer în regim anticiclonic, condiție obișnuită în perioada rece a anului pe parcursul semestrului rece în zona temperată. Această stratificare s-a tradus prin cantonarea maselor de aer rece în zonele joase (văi, depresiuni, câmpii) și apariția formațiunilor stratiforme care au contribuit la înregistrarea acesstor anomalii termice ușor negative.
Totuși, pentru vestul Turciei a mai contribuit și acea advecție de aer rece dinspre nord-est, în cursul zilelor de 9-14 decembrie 2013, când am vorbit și de ninsori, care au cuprins bună parte a Orientului Mijlociu și chiar nord-estul Africii, mai multe detalii în acest articol. De aceea, aici anomaliile termice negative sunt și ceva mai evidente.
Cantitățile medii de precipitații au fost deficitare în toată partea sud-estică a continentului, aici, s-au înregistrat d-abia 20-30% din cantitatea medie normală pentru luna decembrie. Nici România nu a făcut excepție, condiții în care, conform statisticilor ANM, acest decembrie 2013 s-a dovedit a fi al doilea cel mai secetos din șirul de observații cuprins între 1961-2013, asta după decembrie 1972.
De asemenea, cantități deficitare de precipitații sunt observate și pentru sudul Finlandei și al Suediei, și aici s-au înregistrat cel mult 25-45% din cantitatea normală pentru această lună a anului cât și în centrul Europei, cu valori de 50-75%.
Valori apropiate de normalul pluviometric al lui decembrie sunt caracteristice regiunilor vestice și nord-vestice, însă și aici se observă o nuanță ușoară deficitară, cu cca. 5-20% sub cea obișnuită. Aceste regiuni din urmă s-au situat în sectorul cald, anterior al depresiunilor atlantice, lucru ce se traduce prin temperaturi ridicate pentru decembrie, cantități apropiate de precipitații, chiar arii restrânse caracterizate de cantități excedentare, prin sudul Norvegiei (cu 25-45% peste normă), însă fenomenul meteo caracteristic în toate aceste regiuni a fost vântul foarte puternic ce a căpătat și aspect de uragan de categoria I în cursul zilelor de 5-7 decembrie, respectiv, 23-25 decembrie 2013.
Un alt areal caracterizat de cantități excedentare de precipitații e cel aferent părții vestice și centrală a Alpilor, aici se poate vorbi și de cantități ce au depășit și 40-60% media acestei luni. De menționat că aceste precipitații s-au manifestat în intervalul 23-28 decembrie 2013, acestea fiind predominant sub formă de zăpadă, lucru ce a dus la depunerea unui strat foarte consistent de zăpadă, de peste 2 m chiar.
Cu această explozie de furtuni pe Atlanticul de Nord, care au cuprins și vestul și nord-vestul continentului, și ariile anticiclonice din sud, sud-est și chiar estul acestuia, am avut parte de această iarnă atipică în toată Europa, nu doar pe anumite sectoare.
Pe ansamblul ei, luna decembrie 2013 a adus o vreme caldă în mai toată Europa și săracă în precipitații, cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice unde s-a vorbit de cantități apropiate de medii și a regiunii vestice și centrale a Munților Alpi, unde s-a vorbit și de un excedent precipitabil destul de evident, lucru ce se poate deduce și pe imaginea de mai sus.