Deși s-a scurs o primă decadă din ianuarie 2014, Europa a continuat să fie o întindere caracterizată de o vreme anormal de caldă pentru perioada de referință. Acest lucru se poate observa și pe imaginea de mai jos, cu distribuția anomaliilor termice.
Conform acesteia, în cea mai mare parte a continentului se observă temperaturi medii situate cu 6…10°C peste normalul climatologic al perioadei. În aceste condiții, s-a putut vorbi de o vreme de primăvară adevărată la început de Gerar.
Temperaturi cu 3…6°C s-au înregistrat și prin regiunile vestice și sud-estice extreme ale continentului.
Aceste valori termice ridicate se datorează, în continuare, existenței unor arii depresionare ce au activat peste vestul și nordul continentului și ariile anticiclonice ce au ocupat spații extinse din estul, centrul și sudul acestuia. Acest context baric a facilitat, în continuare, o advecție de aer cald din sector predominant sud-sud-vestic, aer aspirat dinspre nord-vestul Africii și Atlantic.
Pluviometric, sudul și sud-estul Europei s-a caracterizat prin cantități modeste de precipitații, ba chiar inexistente prin sud-est.
Arealele caracterizate de valori ceva mai importante de precipitații, de 40…120l/mp/7 zile, sunt cele din nord-vest și, local, prin regiunile central-nordice ale Europei.
Ne apropiem de jumătatea lunii ianuarie și temperaturile sunt, în continuare, cu mult peste medie în cea mai mare parte a Europei iar precipitațiile sunt deficitare în bună parte a acesteia. Doar regiunile nord-vestice și vestice ce au mai primit cantități mai importante de apă.
Așadar, o vreme de iarnă atipică și plictisitoare de la finalul lui noiembrie 2013 încoace.