Diagnoza meteo Europa 29 decembrie 2013-4 ianuarie 2014

Ultimele zile din 2013 cât și primele din 2014 s-au desfășurat pe fondul unui regim termic cu mult peste cel obișnuit în această perioadă a anului, lucru ce se poate observa și pe imaginea cu distribuția anomaliilor termice.

Conform acestei imagini, întreaga Europă a fost caracterizată de valori medii de temperatură cu 2…4°C peste medie în sud, 4…6°C în regiunile centrale și central-estice iar în nord și nord-est s-a putut vorbi și de temperaturi medii și cu 6…10°C peste ceea ce ar fi obișnuit pentru final de decembrie și început de ianuarie.

De asemenea, valori medii de temperatură situate cu 4…7°C peste medie au fost și în zonele deluroase și montane din nord-vestul Balcanilor cât și de prin Slovacia sau nord-vestul României.

Această vreme caldăla nivelul continentului, chiar deosebit de caldă prin nordul acestuia în ultima săptămână, s-a datorat existenței peste vestul și nord-vestul continentului a depresiunilor islandeze iar peste partea central-estică, estică și de sud-est a acestuia, a unui areal anticilonic. De altfel, această distribuție barică a caracterizat întreg continentul european încă de pe la mijlocul lunii octombrie 2013, ce-i drept, cu mici întreruperi. Așa cum ne-am obișnuit, cu o astfel de distribuție a centrilor barici la nivelul continentului european, s-a putut vorbi de o circulație predominant sud-sud-vestică, aceasta a antrenat și un aer mai cald și umed dinspre Atlantic sau chiar din regiunile nord-vestice ale Africii.

Singurele arii caracterizate de valori termice apropiate de normal sau ușor mai ridicate, cu 0.5…1°C, au fost cele joase din nordul Italiei (C. Padului) sau zona sudică și de est a României, aici, în regim anticiclonic s-a putut vorbi de o stabilitate atmosferică, caracterizată în perioada rece a anului prin cantonarea maselor de aer rece în aceste zone joase. Această stabilitate atmosferică s-a caracterizat în zonele joase și printr-un cer predominant acoperit cu nori stratiformi, nori ce au stopat fluxul radiativ solar către suprafața terestră în aceste ultime zone menționate.

7ian2013_011

Pluviometric, s-a putut vorbi de cantități modeste sau chiar inexistente de precipitații în regiunile estice, central-estice și de sud-est ale Europei. În schimb, ariile din vestul, nord-vestul și sud-vestul acesteia au avut parte de cantități ceva mai însemnate de apă în ultimele 7 zile. Cele mai importante cantități de apă fiind consemnate în regiunile sud-vestice ale Peninsulei Scandinave, aici s-au cumulat cca. 120-150 l/mp/7 zile.

Cantități de 75-125l/mp/7 zile s-au înregistrat și prin nord-vestul Franței, sud-vestul Irlandei și în jumătatea de nord a Portugaliei.

7ian2013_02

S-a schimbat anul, însă situația meteo la nivelul Europei a rămas aproape neschimbată de săptămâni bune. Așadar, aceeași vreme deosebit de caldă în mai toată Europa iar cantitățile de apă mai însemnate au preferat regiunile vestice ale acesteia. În sud-est, în mod special, seceta e la ea acasă.

Se pare că această situație nu se va schimba așa, cu una, cu două, nici în săptămâna în curs. Ce va mai fi după, vom vedea pe parcurs.