Diagnoza meteo Europa 12-18 ianuarie 2014

După săptămâni bune care au adus o vreme caldă în cea mai mare parte a Europei, cea din urmă a reușit să împartă continentul în două, și anume, nordul, nord-estul și estul acestuia au fost asaltate de mase de aer rece, polar, condiții în care temperaturile medii au scăzut și cu 5…9°C sub mediile perioadei, și restul acestuia, caracterizat printr-o vreme caldă, cu valori medii de temperatură situate cu 3…7°C, iar prin nord-vestul Balcanilor, și cu 7…10°C peste cele firești la mijloc de ianuarie.

Vremea rece din nordul și nord-estul Europei s-a datorat existenței peste nordul Scandinavei și al Rusiei europene a unui areal anticiclonic scandinav bine organizat  și a unor depresiuni, ce-i drept, slab definite, peste estul extrem al Rusiei. Această configurație barică a facilitat un transport de aer rece, polar-continental dinspre est, acest aer fiind aspirat dinspre vestul Siberiei. Nu e de mirare că spre finalul săptămânii trecute, în centrul și nordul Peninsulei Scandinave s-au înregistrat și valori minime de temperatură ce au coborât până spre de -40°C și chiar sub această valoare.

Restul continentului european s-a situat, în continuare, în aceeași distribuție barică care a constituit o prezență obișnuită în prima jumătate a iernii 2013-2014, și anume, ariile depresionare pe Atlantic, deși ceva mai lipsite de energie comparativ cu ultimele săptămâni, și un sistem anticiclonic situat peste partea central-sudică, central-estică și sud-estul Europei. Aceasta conjunctură barică a continuat să transporte un aer cald și umed dinspre sud-sud-vest, lucru e s-a materializat prin aceste valori termice primăvartice în miez de gerar, la aceste temperaturi ridicate a contribuit și insolația, îndeosebi prin centrul și estul Balcanilor.

21ian2014_01

Precipitațiile au fost, pe ansamblul întregii săptămâni, deficitare în centrul, estul și sud-estul continentului, cu areale caracterizate de cantități ceva mai însemnate prin estul și sudul Poloniei cât și prin sudul Belarusului, aici fiind consemnați cca. 20…25l/mp/7 zile.

Ariile caracterizate de cantități mai importante de precipitații au fost peste sud-vestul, vestul continentului cât și prin sudul P. Scandinave. În toate aceste regiuni s-au cumulat de-a lungul perioadei de față cantități de precipitații cuprinse între 30…100l/mp. Acestea au depășit 100l/mp prin sud-estul Franței, unde s-au produs și inundații.

În sudul Scandinavei cât și prin zona înaltă a Alpilor s-a vorbit predominant de ninsori, local chiar însemnate cantitativ.

21ian2014_02

Se pare că, în sfârșit, iarna s-a trezit, ce-i drept, doar prin nordul și nord-estul Europei. În rest, a continuat vremea caldă, aceasta a fost o prezență obișnuită în această primă jumătate din iarna 2013-2014.

Se pare că iarna va cuprinde arii din ce în ce mai vaste de pe continent în zilele ce vor urma.