Breviar meteo 30 decembrie 2013-5 ianuarie 2014

Primele zile ale anului 2014 s-au caracterizat, în continuare, prin furtuni intense în vestul, centrul și nordul Europei. În aceste condiții, pe parcursul zilelor de 4-5 ianuarie 2014 Arhipelagul Britanic, nord-vestul Franței, Belgia, Olanda și cea mai mare parte a jumătății sud-vestice a Peninsulei Scandinave au fost măturate de vânturi ce la rafală au atins și depășit 100-120 km/h. Pe lângă vânt puternic, au fost și ploi importante cantitativ, lucru ce a dus la inundații.

În zonele de coastă, din cauza vântului puternic, valurile au atins și depășit 6-8 metri. Aceste condiții de vreme severă au dus la perturbarea transporturilor feroviare, rutiere și aeriene. Această situație e cu atât mai dificilă cu cât e perioada de după sărbători, perioadă în care oamenii se întorc la lucru.

Mai mult de atât, la cca 100 km distanță de Dortmund (Germania), în cursul zilei de 4 ianuarie 2014 s-au semnalat și descărcări electrice.

Vremea severă din vestul, nordul și centrul Europei s-a materializat prin valori termice deosebit de ridicate pentru un început de ianuarie în jumătatea de sud și sud-vest a continentului. În aceste condiții, în cursul zilei de 3 ianuarie 2014 s-au înregistrat 25.1°C în Murcia, 24.3°C  în Totana, 20.9°C în Malaga, 19.9°C în Alicante, 19.0°C în Barcelona (Spania); 18.0°C la Palermo 17.1°C la Mesina și Bari, 15.0°C la Roma (Italia). Ultimele două zile ale săptămânii au adus maxime de peste 13…15°C în Croația, Slovenia, vestul României și sudul Ungariei.

Iarnă adevărată în America de Nord, cu ger și ninsori abundente în centrul, nordul și nord-estul SUA cât și în sud-estul și estul Canadei.

Cea mai critică situație a fost în zona nord-estică a SUA. Aici au fost afectate state precum Massachusetts, unde grosimea stratului de zăpadă a atins și depășit 50-60 cm la Boston. Furtuna de zăpadă Hercule a adus probleme serioase și în Vermont, Maine, New Hampshire, New York, Indiana, Illinois, Michigan și chiar în Kentucky. Din cauza acestor căderi masive de zăpadă, însoțite și de vânt puternic, au fost anulate peste 2300 de curse aeriene în cursul zilei de 4 ianuarie 2014. Din nefericire, această furtună de zăpadă s-a soldat și cu pierderea a 16 vieți, cele mai multe din cauza accidentelor rutiere în state precum Michigan, Illinois sau Indiana.

6ian_2013

Furtuna de zăpadă Hercule văzută din satelit 3 ianuarie 2014

Furtuna de zăpadă Hercule, conform CNN, ar fi afectat aproximativ 80-100 milioane de americani. Conform meteorologilor americani, în sectorul rece al acestui areal depresionar a fost advectat aer rece, arctic ce au dus la înregistrarea unor minime de sub -30°C în nordul și partea central-nordică a țării. Această furtună de zăpadă ce a afectat centrul și estul SUA, e considerată a fi cea mai aspră din ultimii 20 de ani.

Vreme rece și căderi de zăpadă în nordul Indiei în cursul zilei de 31 decembrie 2014. Categoric, cea mai afectată regiune a fost Kashmirul, aici s-au cumulat până la 40 cm de zăpadă, condiții în care această regiune a rămas izolată de restul țării.

În schimb, vara australă se caracterizează prin valuri intense de căldură în emisfera sudică. În Australia, pe durata întregii săptămâni s-au înregistrat maxime de peste 40°C, excepția fiind constituite zonele costiere din sud și estul extrem, unde efectele moderatoare ale apelor Oceanului Indian și al Marelui Golf Australian, respectiv ale Oceanului Pacific, au dus la înregistrarea unor temperaturi mai suportabile, de 30…35°C. Aceste valori termice foarte ridicate, însoțite de vânt și uscăciune au dus la izbucnirea unor incendii de pădure pe arii destul de extinse.  Nici nopțile nu au fost cu mult mai reci, temperaturile nu au coborât sub 28…31°C în centrul, nordul și chiar în sud-vestul țării.

De asemenea, ultima zi din 2013 s-a caracterizat prin maxime situate în jurul a 40…42°C și în jumătatea de nord a Argentinei, cum ar fi cele 43.5°C la Oran, 42.5°C la Tartagal, 42.0°C în Las Lomitas, 40.3°C în Presidencia Roque Saenz Pena.