După ce aproape jumătate din iarna calendaristică 2013-2014 a caracterizat o vreme caldă în mai toată Europa, ultima săptămână a adus şi primele modificări care au constat printr-o răcire apreciabilă în nordul, nord-estul şi estul continentului.
În aceste condiţii s-a vorbit de primele minime ce au coborât prin nordul şi nord-estul Peninsulei Scandinave în dimineaţa zilelor de 18 şi 19 ianuarie şi până aproape de -40˚C:Karesuando -38.6°C, Kvikkjokk Arrenjarka şi Nikkaluokta -38.5°C (Suedia); Kautokeino -37.8°C şi Cuovddatmohkki -37.4°C (Norvegia). Aerul rece a cuprins şi Republicile Baltice, unde termometrele indicau la primele ore ale zilei de 18 ianuarie şi valori de temperatură de sub -20…-15°C. Bineînţeles că de la această invazie de aer rece nu putea face excepţie partea europeană a Rusiei, condiţii în care minima zilei de 17 ianuarie de la Moscova a fost de cca. -24°C, îndeosebi la periferia oraşului.
Dacă regiunile estice şi nordice ale Europei au avut parte de o primă răbufnire a iernii pe acest sezon, partea sud-estică a Franţei a avut parte de ploi importante cantitativ, ceea ce au dus la producerea unor inundaţii de amploare. Acestea au lovit, îndeosebi sud-estul ţării în cursul zilei de 18 ianuarie, acetea s-au soldat şi cu o victimă, o persoană în vârstă de 72 de ani. În urma acestor inundaţii au fost afectate aproximativ 4000 de case.
Aerul rece a cuprins şi regiunile nordice ale SUA, aici s-au înregistrat în dimineaţa zilei de 18 ianuarie minime de -14°C în Chicago şi sub -20…-15°C în Dakota de Nord, Minesota, Michigan.
În schimb, sudul ţării a fost cuprins de o masă de aer cald, condiţii în care, pe parcursul zilei de 18 ianuarie 2014, s-au atins la Brownsville 24.4°C, San Antonio şi Victoria 20.6°C (statul Texas), valori ce au fost cu 8…10°C peste mediile perioadei.
Vreme demnă de vară în California, unde s-au înregistrat şi maxime de 28…32°Cîn cursul zilei de 16 ianuarie 2014. Acest val de aer fierbinte ce a cuprins California, a fost însoţit şi de un aer uscat cât şi de vânt alert, ceea ce a dus la acutizarea secetei. În aceste condiţii, mai multe sute de hectare de pădure au căzut pradă incendiilor.
Vreme foarte caldă şi în Australia cât şi în Argentina, unde maximele au atins şi depăşit frecvent 38…42°C.
Vestul Madagascarului (Pacificul de Sud-Vest) a fost afectat în cursul zilelor de 15-17 ianuarie 2014 de furtuna tropicală DELIWE, care s-a materializat prin ploi importante cantitativ ce au totalizat peste 271 mm în Maintirano, 176 mm la Majunga, 171 mm la Mananjary.