Vremea la 1 ianuarie 2007 România

1. Ce a reprezentat data de 1 ianuarie 2007 pentru România

Această dată reprezintă momentul integrării României, alături de Bulgaria, în Uniunea Europeană. Această dată a fost propusă la summit-ul de la Salonic din 2003 şi a fost confirmată pe 18 iunie 2004 la Bruxelles.

În acest fel, aderarea României şi a Bulgariei a extins numărul statelor membre ale Uniunii Europene la 27 şi a adus o înnoire a suprafeţei UE  cu încă 349.385 kmp.

 2.  Condiţiile macrosinoptice la 1 ianuarie 2007 Europa

Din punct de vedere macrosinoptic, Europa s-a regăsit la 1 ianuarie 2007 sub acţiunea unui vast areal anticiclonic ce ocupa arii extinse din sudul, centrul şi sud-estul ei iar partea nordică şi nord-vestică era sub acţiunea unui areal depresionar islandez de mari dimensiuni.

Acest lucru a dus la o circulaţie predominant vest-sud-vestică în cea mai mare parte a continentului, condiţii în care s-a putut vorbi de o vreme caldă pentru un început de ianuarie în mai toată Europa.

România s-a situat pe jumătatea nordică a respectivului anticiclon centrat pe vestul Mării Mediterane, condiţii în care circulaţia generală a atmosferei a fost predominant din sector vestic, ceea ce a adus şi un aer cald dinspre vest, dinspre Oceanul Atlantic.  Acest lucru se poate reflecta şi prin maxime de 14,4°C de la Constanţa,  11,7°C la Iaşi şi 11,1°C în Botoşani. Ceva mai frig a fost în regiunile intracarpatice, cu doar 0,2°C la Cluj-Napoca şi 7,4°C la Timişoara.

31dec_2013_01

Cu toate că ziua a fost destul de caldă, noaptea dintre ani a fost una rece, cu -6,1°C la Cluj-Napoca, -5,1°C la Bucureşti sau -2,8°C la Craiova. La Botoşani au fost 2,7°C.

Ca aspect, vremea a fost închisă, cu nori stratiformi şi ceaţă în interiorul arcului carpatic, fenomene meteo ce au persistat şi pe parcursul zilei, toate acestea au dus şi la burniţă sau chiciură, noapte, cât şi pe parcursul zilei, în zonele cu temperaturi situate sub limita de îngheţ. În rest, cerul a fost variabil, condiţii în care şi temperaturile maxime au fost destul de generoase pentru început de gerar.

31dec_2013_02

Ca urmare, integrarea în UE a României s-a caracterizat printr-o vreme caldă ziua, îndeosebi în exteriorul arcului carpatic şi rece în noaptea dintre ani. Aceste valori termice aduc un argument solid la faptul că spaţiul geografic al României s-a situat într-un areal anticiclonic. Pe ansamblu, iarna 2006-2007 a fost una caldă.