Vremea în ziua Marii Uniri de la Alba Iulia: 1 decembrie 1918

1. Ce a reprezentat această zi în istoria românilor 

    Prima zi a iernii calendaristice are o însemnătate deosebită în istoria poporului român.  Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Această unire a fost înfăptuită la Alba Iulia, la data de 1 decembrie 1918. Mai exact, pe data de 1 decembrie 1918, în faţa a peste 100000 de români este citit textul ,,Rezoluţiei de la Alba Iulia”, de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care spunea:  “Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor indreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.” Acest act întregește România Mare după unirea Basarabiei (25 martie) și a Bucovinei (28 noiembrie) cu patria mamă .

2. Cum a fost vremea în pe parcursul acestei zile ?

Aşa cum se observă şi pe imaginea cu distribuţia presiunii atmosferice la acea dată (NOAA Reanalysis/wetterzentrale), România era situată la nord de o depresiune mediteraneană, iar câmpul de mare presiune atmosferică era extins dinspre nordul Rusiei europene până în zona Peninsulei Iberice sub forma unei dorsale foarte puternice.

România, fiind situată la nord de depresiunea mediteraneană şi la sud de arealul anticiclonic centrat pe nordul Rusiei, a fost situată pe o circulaţie din sector predominant estic, aceasta favorizând avansul unui aer ceva mai cald dinspre bazinul Mării Negre, în sectorul anterior al depresiunii.

1dec_2013_a1

Cu toate că temperaturile erau predominant pozitive datorită acestui tip de circulație, aspectul vremii a fost unul închis în majoritatea ţării, cu ploi mai însemnate cantitativ peste sudul şi sud-estul ţării, adică în acea parte a ţării ce s-a aflat destul de aprope de central acelui sistem depresionar mediteranean. Conform infoclimat.fr, la data de 1 decembrie 1918 erau înregistrate maxime de 5°C la Călăraşi şi Drobeta Turnu-Severin şi 4°C la Târgu Jiu.

1dec_2013_a2

Cele afirmate ceva mai sus pot fi completate şi de mărtuira unui fotograf participant la înfăptuirea Marii Uniri, şi anume, Samoilă Mărza. Acesta a menţionat că vremea la data respectivă a fost mohorâtă, ploioasă şi fără pic de soare. Acest tablou este confirmat de mărturiile fotografice de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Acest 1 decembrie 2013 cu vremea foarte frumoasă și cu soare din plin ce scaldă cea mai mare parte a României Mari reprezintă o excepție, românii resimțind în prea mulți ani angoasa vremii neplăcute de ziua națională. O excepție de bun augur pentru neamul nostru și de care trebuie să ne bucurăm din plin.

Articol realizat de: drd. Ilie Nicolae/lect. univ. Lucian Sfîcă