Vremea in ziua abdicării Regelui Mihai I – 30 decembrie 1947

1. Scurt istoric

Conform istoricilor, comuniştii, în frunte cu guvernul condus de către dr. Petru Groza, l-au convocat pe rege la o şedinţă pentru a se discuta nişte ,,chestiuni de familie”.

Odată ajuns la palat, Regele Mihai I a fost prins într-o capcană. În aceste condiţii, Petru Groza l-ar fi obligat pe rege să semneze actul de abdicare, în caz contrar, urmând să fie executaţi circa 1000 de deţinuţi studenţi. În astfel de condiţii, Regele a fost nevoit să abdice.

2. Condiţiile macrosinoptice la data de 30.12.1947 în România

Din punct de vedere sinoptic, nordul, nord-vestul şi centrul Europei au fost caracterizate de un vast areal depresionar de provenienţă atlantică. În schimb, zonele sudice şi sud-estice ale acesteia au fost acoperite de un vast areal anticiclonic ce s-a extins dinspre Arh. Azore, nordul Africii şi până în sud-vestul Asiei.

Cu o astfel de distribuţie barică, peste sudul, sud-estul şi chiar centrul Europei a predominat o circulaţie dinspre vest-sud-vest care a transportat şi un aer cald şi umed dinspre Oceanului Atlantic.

Într-o astfel de circulaţie s-a regăsit şi teritoriul României, condiţii în care maximele au atins şi chiar depăşit 15°C la Călăraşi (15.5°C), 11.8°C la Călăraşi şi Timişoara. Vreme foarte caldă şi la peste 2500 m, la Vf. Omu, cu o maximă de -2.7°C. Întâmplător sau nu, iarăși o vreme extrem de caldă și foarte asemănătoare cu cea pe care o traversăm în aceste zile.

De asemenea, influenţa atlantică s-a resimţit şi pe timpul nopţii, dovada fiind minimele de cca. 9…10°C în Banat, 7°C la Călăraşi, 2.4°C la Târgu Jiu şi -3.2°C la Vf. Omu.

Ca aspect, la nivelul României, cerul a fost variabil spre noros cu precipitaţii slabe cantitativ în jumătatea de est a ţării. În rest, precipitaţiile s-au semnalat pe arii restrânse.

30dec_2013_01

Aşa cum am văzut, venirea totală a comuniştilor la conducerea ţării s-a caracterizat printr-o vreme caldă şi ploi slabe prin estul ţării. Comuniştii au avut parte de o vreme cu mult mai caldă decât ar fi fost normal atât la preluarea totală a puterii cât şi la decăderea lor, în decembrie 1989.