Nici ultimele zile ale lui 2013 nu vor să lase cale liberă iernii adevărate peste cea mai mare parte a Europei, situaţie ce nu se va schimba mult nici în primele zile ale noului an. Acest lucru se poate observa şi pe materialul de mai jos, cu distribuţia anomaliilor termice la nivel european pentru următoarea săptămână. Conform acesteia, mai bine de 85% din suprafaţa continentului va fi caracterizată de anomalii termice pozitive, cu cele mai pronunţate prin regiunile nordice, cu 6…10°C.
În regiunile central-estice şi de răsărit, sunt estimate valori medii de temperatură cu 3…6°C peste cele normale în această perioadă din an.
Arii caracterizate de valori termice apropiate de normal sunt specifice regiunilor sud-vestice ale bătrânului continent.
România, pe întreaga săptămână ce va urma, va fi caracterizată de valori medii de temperatură cu 2…5°C peste medie în sud iar în rest vorbim şi de temperaturi cu 4…6°C peste aceste medii.
În aceste condiţii, ziua de luni se va individualiza prin maxime la nivelul întregii ţări cuprinse între 1…2°C în regiunile nordice şi 8…9°C în zona deluroasă a Olteniei şi a Munteniei. Minimele vor fi cuprinse între -5…-3°C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 4…6°C pe litoral. Marţi vom avea parte de aceeaşi vreme caldă pentru această perioadă a anului în cea mai mare parte a ţării, cu maxime de la 2…3°C prin nordul şi nord-estul Moldovei şi 7…9°C în vest şi sud-vestul ţării. Minimele se vor încadra între -4…-3°C în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 2…4°C prin Banat şi Crişana. Ziua demiercuri nu aduce modificări substanţiale în evoluţia temperaturilor, astfel că la amiază sunt aşteptate cel mult 1…3°C în zona joasă din nord-est şi 8…9°C prin Banat, Crişana şi zona deluroasă a Olteniei. Minimele se vor încadra între -5…-4°C în depresiunile aferente Carpaţilor Orientali şi cel mult 2…3°C prin Banat şi, posibil, pe litoral.
Joi vremea va fi, în continuare, caldă pentru această perioadă a anului, cu maxime ce vor porni de la 2…3°C în zonele joase din nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi se vor opri la 9…10°C în zona deluroasă a Banatului, Olteniei şi, posibil, cea a Crişanei. Minimele vor fi cuprinse între -6…-4°C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 4…5°C pe litoral.
Conform ultimelor modele atmosferice, finalul săptămânii va aduce, în continuare, o vreme caldă pentru un început de gerar, cu maxime ce se vor încadra, în general, între 2…4°C prin nord şi 8…11°C prin sudul şi sud-estul ţării. De menţionat că aceste valori destul de ridicate vor fi caracteristice pentru zona deluroasă din aceste ultime regiuni ale ţării. Minimele vor porni de la -5…-4°C prin estul Transilvaniei şi se vor opri la 4…5°C la ţărm de mare.
Pluviometric, acest interval se va caracteriza prin cantităţi modeste de precipitaţii în cea mai mare parte a continentului. Singurele excepţii fiind constituite de zona vestică a Europei cât şi regiunile centrale şi vestice ale bazinului mediteraneean. În zona montană aferentă ultimei regiuni menţionate, precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ninsoare, condiţii ce vor duce la depunerea unui nou strat consistent de zăpadă peste cel deja existent îndeosebi, în zona M-ţilor Alpi.
România, aşa cum s-a obişnuit pe întreaga durată a lunii decembrie, va fi caracterizată de cantităţi modeste de precipitaţii şi în următoarea săptămână.
Cele mai uscate zone fiind cele din nordul, centrul şi vestul ţării.
Aşadar, până spre ziua de joi-vineri când sunt posibile ceva ploi slabe prin sud-vestul şi sudul ţării, elementul comun va fi constituit de ceaţa şi norii stratiformi din zonele joase, care vor fi asociaţi şi cu burniţă.
Din punct de vedere sinoptic, Atlanticul de Nord va continua să fie destul de activ pe întreaga durată a săptămânii, rezultatul fiind un vast areal depresionar ce se va extinde, treptat, către toată partea vestică, sud-vestică şi, mai apoi, către ziua de vineri, va ajunge cu partea sa sudică şi în bazinul central-vestic al Mării Mediterane unde se va genera un areal depresionar mediteraneean foarte bine organizat, ce va genera cantităţi importante de precipitaţii în nord-estul Spaniei, sud-estul Franţei cât şi în toată jumătatea de nord a Italiei, cu menţiunea că în zonele montane, aceste precipitaţii vor fi sub formă de ninsoare, care vor duce la depunerea unui strat consistent de zăpadă.
În schimb, estul, sud-estul şi partea central-estică a continentului se va situa, în continuare, sub un vast areal anticiclonic, acesta îşi va avea centrul undeva peste Ucraina – sud-vestul Rusiei europene.
Acest context sinoptic (cu ciclogeneză intensă peste vestul Europei şi, către finalul săptămânii şi în centrul şi vestul M. Mediterane şi anticiclon de mari dimensiuni peste estul şi sud-estul continentului) va facilita, în continuare, o masivă advecţie de aer cald şi umed peste întregul continent dinspre sud-sud-vest, lucru ce se va reflecta în aceste anomalii termice pozitive în cea mai mare parte a continentului.
Se pare că acel ciclon ce se va genera către finalul săptămânii în partea central-vestică a Mediteranei poate să aducă primele schimbări ale vremii după 8-10 ianuarie 2014, asta după mai bine de o lună de monotonie sinoptică peste zona geografică a României.
Dacă scăpăm de toamna prelungită şi ne pregătim, în final, de iarnă dipă 8-10 ianuarie 2014, vedem săptămâna viitoare.