Conform imaginii cu distribuţia anomaliilor termice (ECMWF via met.hu), din punct de vedere termic putem spune că iarna şi-a intrat în drepturi în cea mai mare parte a Europei. În aceste condiţii se poate vorbi de valori medii de temperatură cu 2…5°C sub mediile climatologice ale perioadei în sudul, vestul, centrul şi nordul extrem al continentului.
În estul şi partea central-nordică a continentului vor fi temperaturi medii apropiate sau chiar uşor mai ridicate faţă de normal, cu 1…3°C.
România, pe ansamblu, în săptămâna ce urmează va fi caracterizată de o vreme ceva mai rece, temperaturile medii fiind cu 2…4°C sub mediile climatologice ale unui început de iarnă.
În aceste condiţii, ziua de luni va aduce temperaturi maxime cuprinse între -1…0°C în depresiunile din estul Transilvaniei, şi posibil, prin nordul ţării, şi 7…8°C în Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea. Minimele vor fi cuprinse între -9…-7°C în deprsiunile din estul Transilvaniei şi cel mult 2…3°C pe litoral. Marţi, la nivelul întregii ţări, vor fi maxime ce vor porni de la -3…-2°C prin estul Transilvaniei şi se vor opri la cel mult 4…5°C prin regiunile sud-vestice. Minimele se vor încadra între -11…-10°C în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 0…1°C la ţărm de mare. Miercuri vor fi temperaturi maxime cuprinse între -1…0°C prin depresiunile din estul Transilvaniei şi cel mult 5…6°C pe litoral şi, posibil, în zona deluroasă extracarpatică. Minimele vor fi cuprinse între -9…-8°C în depresiuni şi cel mult 2…3°C în sud-estul extrem.
Joi, la nivelul întregii ţări, vor fi maxime ce pornesc de la -2…0°C în nordul ţării şi se vor opri la 7…8°C în zona geografică descrisă de Subcarpaţii Getici. Minimele se vor încadra între -10…-8°C în ariile depresionare din estul Transilvaniei şi. posibil, şi din nordul ţării şi 2…3°C pe litoral.
Finalul de săptămână, conform actualelor modele atmosferice, pare să aducă ceva modificări în evoluţia vremii. Astfel, vineri se poate vorbi de un regim termic similar cu cele din cursul zilelor anterioare, şi anume, cu maxime ce pornesc de la 0…2°C în nord şi se vor opri la 7…8°C pe litoral. Schimbarea intervine de sâmbătă, când temperaturile maxime vor suferi o scădere apreciabilă, comparativ cu ultimele zile, condiţii în care putem vorbi de temperaturi cuprinse între -4°C în nordul ţării şi, surpriză, mai ridicate prin sud-est, aici putem vorbi şi de 9…11°C, însă şi aici se va răci în cursul zilei următoare. Duminicămaximele vor fi cuprinse între -5…-4°C în nordul ţării şi estul Transilvaniei şi cel mult 1…2°C pe litoral. Minimele, pe durata ultimelor trei zile ale săptămânii, vor fi cuprinse între -13…-10°C în depresiuni şi cel mult 2…3°C pe litoral, asta în cursul zilei de vineri, urmând ca în ultima zi a prezentei estimări, să vorbim de minime cuprinse între -14…-12°C în depresiuni şi cel mult -2…0°C pe litoral.
Pluviometric, săptămâna ce urmează va fi caracterizată de cantităţi importante de precipitaţii în bazinul central-estic al Mediteranei, dar şi în nord-vestul extrem al Europei. În această ultimă regiune vor fi şi cele mai importante cantităţi, îndeosebi în zona montană a Peninsulei Scandinave.
În schimb, peste regiunile vestice şi sud-vestice vor fi cantităţi modeste sau chiar inexistente de precipitaţii. Cantităţi apropiate de mediile climatologice, în partea centrală, central-estică şi central-nordică a continentului.
România, pe ansamblul întregii săptămâni, va fi caracterizată de cantităţi apropiate de precipitaţii, cu o uşoară nuanţă deficitară, îndeosebi prin estul, centrul şi sudul Moldovei.
În aceste condiţii, peste zona geografică a României, precipitaţiile vor lipsi, în schimb, vor fi nori stratiformi, aceaştia vor fi asociaţi şi cu burniţă. De vineri încolo, România va fi abordată de sisteme noroase, mai întâi în zonele vestice şi sud-vestice iar de sâmbătă, acestea să cuprindă întreaga ţară. Pe fondul unor temperaturi scăzute, aceste precipitaţii vor fi predominant sub formă de ninsoare, deşi slabe cantitativ, excepţie, zonele sud-estice, unde vom mai vorbi încă de ploi care se vor transforma, treptat, în lapoviţă şi ninsoare în ultima zi a săptămânii.
Sinoptic, primele patru zile ale săptămânii vor fi caracterizate de existenţa unui areal anticiclonic centrat peste Arh. Britanic, acesta va avea tendinţa de extindere către est-sud-est. Ariile depresionare vor prefera nordul, sudul şi zona sudică a Europei.
În acest context sinoptic putem vorbi de o circulaţie nordică şi chiar nord-nord-vestică peste centrul, sudul şi estul Europei, condiţii în care va fi transportat şi un aer ceva mai rece. Acesta va caracteriza, de altfel, şi vremea ceva mai rece din jumătatea sudică a Europei.
De vineri, un areal depresionar situat peste zona Scandinavei va avea tendinţa de a migra către sud, unindu-se cu un areal depresionar mediteraneean. Arealul anticiclonic va fi localizat pe jumătatea de vest a Europei, acesta va fi centrat undeva la vest de Franţa.
Această distribuţie barică va duce la o intensificare a circulaţiei nordice peste centrul şi sudul Europei, şi în consecinţă, va fi advectat un aer rece dinspre zona Scandinavei, condiţii în care temperaturile vor continua să scadă iar precipitaţiile să ocupe arii extinse şi vor fi predominant sub formă de ninsoare, ploile vor prefera zonele joase din Italia şi din sudul Peninsulei Balcanice.
Acesta pare să fie începutul iernii adevărate peste bună parte a Europei. Dacă se va adeveri sau nu, vom vedea săptămâna viitoare.