Diagnoza meteo Europa 15-21 decembrie 2013

Cu toţii aşteptăm sărbătoarea Crăciunului, şi implicit, precipitaţii sub formă de  ninsoare şi depunerea unui strat de zăpadă. Anul acesta, aşa cum s-a putut observa, iarna s-a lăsat şi se va mai lăsa încă aşteptată.

Aşadar, ultima săptămână s-a caracterizat printr-o vreme mult mai caldă decât ar fi normal în bună parte a Europei. Acest lucru e redat şi de imaginea cu distribuţia anomaliilor termice.

Conform acesteia, cele mai evidente abateri termice pozitive, de 6…8°C sunt observabile pe zona Peninsulei Scandinave, condiţii în care maximele au atins şi 5…7°C prin sudul acesteia. De asemenea, vreme caldă pentru a doua decadă din luna decembrie, cu 2…5°C, a fost şi în cea mai mare parte din vestul, centrul şi estul continentului.

Motivul acestui regim termic mai mult decât plăcut pentru mijloc de decembrie a rezultat, ca şi în ultimele săptămâni, din existenţa ariilor anticiclonice peste sudul, centrul şi estul Europei şi a depresiunilor atlantice, acestea afectând vestul,  nord-vestul şi nordul continentului. Această distribuţie barică a dus la o circulaţie predominant din sector sud-vestic, care a transportat dinspre Atlantic şi un aer cald şi umed.

Regiunile sudice sunt caracterizate, în schimb, de valori medii de temperatură cu 1…3°C, de această dată sub mediile perioadei.

Aceste anomalii termice uşor negative din sud-estul şi, local, de prin sud-vestul Europei au rezultat pe fondul persistenţei ariilor anticiclonice care au dus la o cantonare a maselor de aer rece şi existenţa ceţii şi/sau norilor stratiformi în zonele joase, depresiuni şi văi, de altfel, acestea fiind şi ariile caracterizate de acele anomalii termice uşor negative. Ariile deluroase şi montane din împrejurimi au fost situate peste orizontul de inversiune termică, condiţii în care s-a putut vorbi, şi aici, de valori medii de temperatură uşor peste media perioadei, cu 1…3°C, cum ar fi zona deluroasă din nord-vestul Moldovei sau zona deluroasă şi montană a Italiei.

23dec_2013_011

Pluviometric, nici această săptămână nu s-a caracterizat prin cantităţi importante de precipitaţii, cu excepţia regiunilor vestice şi nord-vestice unde s-au cumulat cca. 50…100l/mp/7 zile. Acestea au fost generate de ariile depresionare atlantice.

Pe fondul temperaturilor ridicate, precipitaţiile au fost predominant sub formă de ploaie.

23dec_2013_021

Ne apropiem de finalul lunii decembrie 2013 iar vremea continuă să fie cu mult mai caldă decât ar fi normal iar precipitaţiile sunt slabe cantitativ sau chiar inexistente la nivel continental, cu excepţia ţărmurilor vestice, acestea fiind udate de ariile depresionare atlantice.

În aceste condiţii, doritorii unui peisaj alb de Crăciun şi Anul Nou vor fi cam dezamăgiţi în acest an. Singura soluţie: zonele montane unde există ceva zăpadă.