Crăciun 2013

Crăciunul 2013 se încheie în condiții meteorologice deloc adecvate perioadei. Pe arii extinse la nivelul Moldovei temperaturile nici măcar nu au coborât sub pragul de îngheț pe parcursul celor 3 zile de Crăciun. Putem să ne întrebăm în acest context, cât de cald a fost acest Crăciun comparat cu altele din trecut și ce semnificație ar avea aceste temperaturi ridicate.

Răspunsul, măcar parțial, îl putem afla în climatografia aici de față. Chiar dacă datele sunt doar de la Iași, concluziile pot fi generalizate fără prea mari erori pentru toate regiunile din Moldova care nu au fost dominate de ceață în aceste zile.

1. Cât a fost de cald? În mod cert, foarte cald, Crăciunul 2013 încadrându-se la Iași pe a cincea poziție în topul celor mai calde zile de Crăciun din perioada 1961-2013, pe baza temperaturilor maxime zilnice. Temperatura maximă medie de 7,5°C este cu cca. 6°C peste media maximelor din zilele de Crăciun pentru intervalul 1961-2013. Cu toate acestea, putem constata că cel mai cald Crăciun din ultima jumătate de veac rămâne cel din 1964, într-o perioadă în care suntem foarte tentați să plasăm în timp zăpezile de altădată.

2. Ce poate semnifica un Crăciun atât de cald? În mod rațional, un simplu rezultat al evoluției ,,haotice” a temperaturii de la un an la altul. În mod speculativ, enorm. În mod rațional ar trebui să ne dăm seama că temperaturile înregistrate în zilele de Crăciun nu pot fi luate ca un indicator al tendinței de creștere sau scădere a temperaturii în această perioadă, cele 3 zile putând fi subiectul unor încălziri sau răciri aleatorii la sfârșit de decembrie. În mod speculativ însă, nu ar trebui să plonjăm automat în explicația ce derivă din încălzirea globală.

27dec_2013_01

Analizând media glisantă – chiar aplicată un pic impropriu statistic – putem constata că nu ne aflăm deloc pe o tendință de încălzire în zilele de Crăciun. Am putea vorbi mai degrabă de o ciclicitate cu o perioadă de 20-25 de ani, după 2010 intrând pe faza pozitivă a acestei ciclicități.

Cu toate acestea, faptul că zilele de Crăciun din anii de după 2000 sunt încadrate cu predilecție în anii cu Crăciun foarte cald (2000,2004,2010,2013), față de numai doi ani (2001, 2002) în anii cu Crăciun foarte rece, ar putea reprezenta un indiciu valoros pentru mângâierea pe care încălzirea globală o aduce zilelor de Crăciun în acest colț de lume.