Breviar meteo 9-15 decembrie 2013

În ultimele şapte zile s-a putut vorbi de cea mai grea iarnă din ultimul secol în cea mai mare parte a Orientului Mijlociu. Cele mai afectate au fost ţări precumIsrael, aici, în dimineaţa zilei de 11 decembrie, grosimea stratului de zăpadă la Ierusalim era de 40-50 cm. De asemenea, strat generos de zăpadă s-a aşternut şi în Siria, aici, conform autorităţilor locale, nu s-a mai semnalat o iarnă aşa severă de mai bine de 60 de ani. Grosimi ale stratului de zăpadă de peste 10-15 cm au fost înregistraţi pe arii extinse şi în Liban cât şi prin Iordania.

Zăpadă şi în Turcia, cu grosimi ale acesteia de peste 15-20 cm la Istanbul, 33 cm la Hopa, 32 cm la Giresun, 12 cm la Trabzon.

Iarna s-a extins şi mai la sud, chiar şi în nord-estul Africii, mai exact în Egipt, aici nu s-a mai înregistrat o ninsoare de asemenea intensitate de aproximativ 112 ani. Astfel, ziua de 13 decembrie 2013 va fi o zi memorabilă pentru toate zonele nordice şi nord-estice ale ţării.

Dome-of-the-Rock-Al-Aqsa-Jerusalem-snow-AFP
Domul Stâncii acoperit cu zăpadă 13 decembrie 2013

  Şi prin sudul Rusiei europene au fost ninsori abundente însoţite şi de vânt foarte puternic, toate acestea au blocat căile de acces între oraşele Volgograd şi Kamishyn.

Dacă prin zona Orientului Mijlociu şi extremitatea sud-estică a Europei, iarna a făcut legea, în sud-vestul acesteia, mai exact, în zona Arh. Canare, ploile şi inundaţiile au fost elementul caracteristic al acestei săptămâni. Astfel, pe parcursul zilei de 12 decembrie 2013, pe tot cuprinsul arhipelagului au fost intensificări susţinute ale vântului care au dus la distrugeri ale acoperişurilor, doborâri de arbori, avarii la sstemele de transport prin cablu, ploi torenţiale şi inundaţii.  În aceste condiţii, şcolile şi-au suspendat activitatea iar turiştii aflaţi în zonă au fost sfătuiţi să nu părăsească hotelurile.

Vremea din regiunile nordice şi nord-vestice ale bătrânului continent au fost caracterizate de intensa activitate ciclonică atlantică. În aceste condiţii, vântul a suflat destul de tare din zona Regatului Unit, Olanda, Danemarca, Norvegia şi până în Suedia. În toate aceste zone, pe parcursul zilelor de 9-12 decembrie 2013 vântul a atins, la rafală, şi viteze de 120-140 km/h. Pe fondul acestei activităţi depresionare intense care a dus la advecţie intensă de aer cald, oceanic, vremea s-a încălzit foarte mult, condiţii în care s-a putut vorbi de maxime de 12.3°C la Glasgow şi 13.8°C  în Edinburgh (Regatul Unit), 10.1°C la Torshavn (I-le Feroe). De asemenea, maxime de peste 5…7°C şi în cea mai mare parte din zona vestică a Peninsulei Scandinave.

Vreme deosebit de rece în Canada, unde, dimineaţa zilei de 13 decembrie 2013 a adus un aer foarte rece, de provenienţă arctică în localităţi precum Lac Benoit, cu o minimă de -44.0°C,  Key Lake -41.7°C, La Grande IV -41.6°C, Quebec City -33.4°C, Ottawa -24.2°C, Montreal -21.8°C.

În SUA ninsorile au făcut legea în partea centrală şi, ulterior, şi pe coasta de est, stratul de zăpadă a ajuns şi la 30-40 cm,  ceea ce au dus la blocaje în trafic cât  şi avarierea reţelelor de transport a electricităţii şi telecomunicaţii.