Ultima săptămână s-a caracterizat printr-o vreme rece în cea mai mare parte a Spaniei, mai exact, partea centrală a acesteia. În aceste condiţii, dimineaţa zilei de 3 decembrie a adus minime de -10.4°C la Cuellar, -9.5°C la Puerto el Pico, -8.7°C la Pedrosillo de los Aires, -8.5°C la Salamanca.
Protagonista meteo al acestei săptămâni a fost furtuna XAVER, aceasta a afectat regiuni vaste din Arhipelagul Britanic, Scandinavia şi până în nordul Rusiei europene.
Conform meteorologilor britanici, pe data de 5 decembrie 2013 această furtună a adus vânturi puternice, la rafală, au atins şi depăşit chiar 200 km/h în Scottish Highlands, 183 km/h la Aonach Mor, Cairnwell şi Bealach Na Ba, 170 km/h Glen Ogle, 148 km/h Loch Glascarnoch, 150 km/h la Altnaharra, 143 km/h la South Uist Range, 133 km/h în Eskdalemuir, 132 km/h la Edimburg, 124 km/h la Glasgow şi Capel Curig.
De asemenea, ziua de 5 decembrie s-a caracterizat prin vânt puternic şi în cea mai mare parte din sudul şi vestul Norvegiei, ca de exempluUtsira Fyr cu 158 km/h, Obrestad 155 km/h, Kvitsoy/Nordbo 144 km/h, Lindesnes Fyr 137 km/h, Stavanger 133 km/h, Ekofisk 122 km/h.
Vântul a afectat şi regiunile nordice ale Germaniei, Olanda, Belgia, Danemarca, în toate aceste regiuni, la rafală, a atins şi depăşit 120-140 km/h.
Autorităţile britanice au spus că forţa acestei furtuni a fost cea mai puternică din ultimii 50 de ani, aceasta a adus şi valuri de 8-10 m în zonele de coastă, acestea din urmă au erodat puternic malurile, motiv pentru care mai multe case de vacanţă situate în zona de ţărm au fost distruse.
Furtuna XAVER s-a resimţit şi în Rusia, aceasta a adus temperaturi plăcute pentru această perioadă în centrul şi nordul ţării pentru această perioadă, însă vânt destul de alert însoţit de căderi masive de zăpadă. La Smolensk, Nijni Novgorod şi Kazan, grosimea stratului de zăpadă era de 18, 23 respectiv 25 cm. Un strat de zăpadă, gros de cca 15-20 cm s-a depus şi la Moscova.
De asemenea, în urma acestei furtuni, au rezultat intensificări ale vântului şi în cea mai mare parte a României, cât şi ninsori moderate cantitativ în toate zonele carpatice cât şi prin zona Maramureşului, toate aceste manifestări au debutat din seara zilei de 5 decembrie 2013.
Vreme severă şi peste ocean, în Statele Unite. Aici, iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi în centrul şi nordul ţării. În cursul zilei de 2 decembrie 2013 au fost ninsori importante cantitativ însoţite şi de vânt în Dakota de Nord şi de Sud, lucru ce a dus la crearea de blocaje în trafic, întreruperea alimentării cu energie electrică.
A doua parte a săptămânii a fost caracterizată de vreme rece în centrul şi sudul SUA. Cele mai afectate state au fost Texas, Arkansas, Kentucky, Tennessee şi Missouri. În toate aceste state au predominat ploile suprarăcite care au dus la formarea poleiului.
Spre finalul săptămânii, aerul rece a cuprins şi sud-vestul SUA, şi anume California, Arizona şi New Mexico.
Vreme deosebit de caldă în emisfera sudică, şi anume, în Australia. Aici, maximele au atins pe data de 2 decembrie 2013: 44.4°C la Birdsville, 44.0°C la Cornegie, 43.7°C la Oodnadatta, 36.0°C la Melbourne.
De asemenea, foarte cald şi în America de Sud, aici fiind exemplificate localităţi precum La Rioja, cu cele 43.0°C, Oran 40.6°C, Catamarca, Tartagal şi Tucuman 40.5°C, Santiago del Estero 40.0°C (Argentina); Bermejo 42.5°C, Villamontes 41.9°C (Bolivia); Mariscal Estigarribia 41.5°C, Prats-Gil 41.2°C (Paraguay).