Breviar meteo 16-22 decembrie 2013

Sudul, centrul şi sud-estul Europei au fost caracterizate de o vreme stabilă, de calm atmosferic, lucru ce s-a tradus în aceste zile printr-o cantonare a maselor de aer rece în zonele joase, unde maximele s-au situat în jurul pragului de îngheţ sau chiar cu 3…5 grade sub acesta cât şi apariţia, pe arii extinse, a ceţii şi/sau norilor stratiformi.  În schimb,  valori maxime de temperatură de peste 3…6°C în zonele de deal şi chiar în cele montane situate la altitudini de peste 1300-1500 m unde soarele a strălucit întreaga zi!

În schimb, regiunile vestice şi nordice ale continentului au avut parte de o dinamică mult mai activă a maselor de aer, fiindcă s-au situat în sectorul cald al unui areal depresionar atlantic  condiţii în care s-a vorbit de valori maxime de temperatură agreabile, de peste 7…9°C. De pildă, ziua de 18 decembrie 2013 s-a caracterizat prin maxime termice de peste 10…12°C în sudul şi vestul Marii Britanie, Irlanda şi în nord-vestul Franţei. În sudul Franţei cât şi în bună parte a Spaniei şi a Portugaliei s-a vorbit de valori maxime de peste 13…15°C.

22dec_2013_01

Interesant e că acest val de aer cald provenit dinspre Oceanul Atlantic a înaintat, pe partea anterioară a depresiunii atlantice, mult către nord, dar mai ales, către est, condiţii în care s-a putut vorbi şi aici de valori maxime de temperatură de peste 5…6°C în mare parte a Poloniei, Germaniei, Republicile Baltice, vestul şi centrul Rusieieuropene cât şi prin sudul şi vestul  Pen. Scandinave.

Vreme caldă pentru această perioadă a anului şi în cea mai mare parte a Siberiei, cu maxime de 2°C la Novosibirsk şi de 1°C la Krasnoyarsk, în cursul zilei de 16 decembrie a.c. În acest debut al iernii 2013, mare parte a Siberiei a fost caracterizată de cea mai călduroasă vreme din ultimii aproximativ 120 de ani. Pe acest fond, nici stratul de zăpadă nu a fost prea generos, comparativ cu cel de acum un an. Motivul acestor temperaturi mai mult decât generoase pentru această parte a lumii, slaba intensitate a anticiclonului siberian care ar fi dus la răciri radiative destul de pronunţate în această perioadă.

Dacă Europa s-a bucurat de o vreme plăcută pentru a doua jumătate de decembrie, America de Nord a fost învăluită de o masă de aer rece arctic din Canada şi până spre partea central-sudică ale SUA.

În aceste condiţii, dimineaţa zilei de 20 decembrie 2013 a adus în localităţile din nord-vestul ţării, minime sub -40…-35°C precum: Rabbit Kettle, cu o minimă de            -45.1°C, Fort Reliance, Norman Wells şi Sheperd Bay cu -42.4°C. Minime foarte scăzute şi prin sud-estul Canadei, în localităţi precum  Britt, cu cele -41.4°C, Rigaud -41.1°C.

La sud de Canada, în SUA, pe lângă temperaturile foarte scăzute, ninsorile abundente şi viscolite au dat mari bătăi de cap în state precum New York, cu o grosime a stratului de zăpadă de cca. 45-50 cm la Albany. De asemenea, grosimi ale stratului de zăpadă de peste 25-30 cm au fost şi în PennsylvaniaIllinoisIowaOhio şi Indiana. Vreme aspră, cu ploi suprarăcite şi prin partea centrală a ţării. Toate aceste fenomene meteorologice au dus la accidente rutiere cât şi la suspendarea a peste 1000 de curse aeriene iar vântul şi ploile suprarăcite au dus la ruperea arborilor şi a conductorilor de electricitate cât şi a cablurilor de telecomunicaţii la care se mai adaugă şi transformarea şoselelor în adevărate patinoare.

La antipozi, vara se simte din plin în Australia, cu maxime de peste 40°C. Ca exemplu, ziua de 18 decembrie 2013 când s-au înregistrat la Oggi Oodnadatta 46.5°C, Wudinna 46.1°C,Red Rocks 46.0°C, Tarcoola 45.4°C, Eucla 45.2°C.

În Oceanul Indian a activat ciclonul AMARA, acesta formându-se în cursul zilei de 17 decembrie ora 6 UTC. Intensitatea maximă a atins-o în cursul zilei de 20 decembrie şi anume: 4 pe scara Saffir-Simpson, ceea ce s-a tradus prin vânturi de cca. 185-225 km/h. Pe lângă vânt, acesta s-a caracterizat şi prin ploi importante cantitativ. Din cauza acestui ciclon, I-la Rodrigues (Mauritius) a fost în stare de alertă, însă acest ciclon nu s-a îndreptat îndeajuns de mult, încât să provoace pagube materiale sau victime. Tot ce a adus acesta, au fost cantităţile importante de precipitaţii.

Puţin mai la est de AMARA a activat un alt ciclon, şi anume BRUCE. Acesta s-a format în cursul zilei de 17 decembrie, ora 18 UTC. Viteza maximă a vântului a fost de cca. 250-255 km/h pe parcursul zilei de 21-22 decembrie, moment în care a atins intensitatea maximă, de 5 pe scara Saffir-Simpson. Nici acest ciclon nu a atins şi nu se estimează că va atinge vreo zonă locuită în următoarea perioadă.

22dec_2013_02