Cine se aştepta la o scădere serioasă a temperaturilor medii le nivelul Europei în cursul acestei săptămâni, se va înşela. Acest lucru e ilustrat şi pe imaginea de mai jos, cu distribuţia anomaliilor termice. Conform acesteia, în centrul, vestul şi sudul Europei sunt aşteptate temperaturi medii cu 1…3˚C, iar în estul, nord-estul, sud-estul şi, punctiform, prin sud-vestul acesteia, şi cu 3…6˚C peste mediile termice obişnuite pentru prima decadă de brumar.
Totuşi, prin nord-vestul continentului (îndeosebi prin Islanda, I-le Feroe şi vestul extrem al Scandinavei) sunt aşteptate temperaturi apropiate sau chiar uşor sub mediile perioadei, cu 1…2˚C.
România, pe ansamblul întregii săptămâni, va fi caracterizată de valori medii de temperatură situate cu 1…3˚C peste mediile perioadei în regiunile intracarpatice şi cu 3…5˚C în restul ţării.
Aşadar, prima zi a săptămânii se va caracteriza printr-o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce vor porni de la 12…14˚C în nord şi 22…24˚C prin sud şi sud-estul ţării. Minimele vor fi cuprinse între 3…6˚C în estul Transilvaniei şi 13…14˚C pe litoral şi în Muntenia. Marţirămânem cu aceeaşi vreme caldă în toată ţara, cu valori maxime de temperatură cuprinse între 13…14˚C în regiunile deluroase din nordul şi nord-vestul ţării şi 23…24˚C prin Bărăgan şi sudul Olteniei. Minimele vor porni de la 3…4˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 12…14˚C pe litoral şi sud-estul Munteniei. Miercuri vremea va se va răci în regiunile intracarpatice, condiţii în care vor fi temperaturi maxime cuprinse între 9…11˚C în Maramureş şi nordul Transilvaniei şi 23…24˚C în Bărăgan. Minimele vor porni de la 4…6˚C în estul Transilvaniei şi 13…14˚C în sud-est şi, izolat, prin vest şi sud-vest.
Joi temperaturi maxime cuprinse între 10…12˚C în regiunile intracarpatice şi până la 18…20˚C în sudul Câmpiei Române, aici se va păstra o vremea încă destul de caldă pentru această perioadă a anului. Minimele vor fi cuprinse între 1…3˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 12…13˚C în estul şi sudul Dobrogiei.
Conform ultimelor modele atmosferice, finalul săptămânii se va caracteriza printr-o uşoară încălzire a vremii în toată ţara, motiv pentru care putem vorbi de maxime cuprinse, în general, între 11…13˚C prin nord şi 18…20˚C prin sudul ţării. Minimele vor fi cuprinse, în general, între 0…2˚C în depresiuile din Carpaţii Orientali şi 10…12˚C pe litoral şi vestul Banatului. De menţionat că prin estul Transilvaniei sunt posibile minime şi mai scăzute, până spre -2…-1˚C.
Sub aspect pluviometric, săptămâna aceasta se va caracteriza prin cantităţi mai însemnate de apă pe jumătatea de nord a Europei, cu cele mai bogate cantităţi de precipitaţii concentrate pe nordul Arh. Britanic cât şi prin sud-vestul Pen. Scandinave. Tot aici, precipitaţiile pot fi şi mixte. În schimb, regiunile sudice şi de sud-est ale continentului vor fi caracterizate prin cantităţi modeste sau chiar inexistente de precipitaţii. Cu toate acestea, prin sudul extrem al Italiei şi nordul Tunisiei, se observă un areal caracterizat de cantităţi mai importante de apă.
România, pe durata acestei săptămâni, va fi caracterizată de cantităţi modeste de precipitaţii prin sud şi sud-est şi apropiate de mediile perioadei în rest. Astfel, cantităţi mai însemnate de precipitaţii sunt aşteptate în vestul, centrul şi nordul ţării în cursul zilelor de marţi şi miercuri. În rest, cantităţile de precipitaţii vor fi slabe şi se vor semnala pe arii mai restrânse. Toate aceste precipitaţii vor fi asociate unui areal depresionar ce va activa peste nordul şi nord-vestul Europei, România fiind situată la periferia sudică şi sud-estică a acestuia, de aceea şi cantităţile mai însemnate din nordul şi nord-vestul ţării. Pe lângă această depresiune, se pare că marţi-miercuri, sud-vestul, vestul, centrul şi nord-vestul ţării vor fi cuprinse de un areal depresionar ce se va genera în bazinul central al Mării Mediterane, acesta va fi răspunzător de cantităţi mai însemnate de apă, de 15-20l/mp în regiunile amintite, iar în zonele montane, vom vorbi şi de cantităţi de apă şi mai însemnate, de 20-25l/mp. Tot la munte, de miercuri, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Pe lângă instabilitatea mai accentuată din cursul acestor zile, şi vântul se va intensifica, acesta va sufla cu 60-70km/h în cea mai mare parte a ţării iar la munte va sufla şi cu 80-100km/h.
Spre finalul săptămânii, vreme frumoasă, cu şanse reduse de precipitaţii, acestea se vor semnala, cu precădere, în zonele de deal şi munte din nordul şi nord-vestul ţării.
Sinoptic, şi această săptămână va fi caracterizată de o activitate depresionară intensă peste nord-vestul şi nordul Europei şi de prezenţa ariilor anticiclonice în sudul, sud-estul, partea central-sud-estică cât şi estul extrem al acesteia.
În primele trei zile ale săptămânii, din ariile depresionare din nordul continentului, va migra către sud un areal depresionar, acesta urmând a se regenera în bazinul central-sudic al Mării Mediterane (cauza acelui areal caracterizat de cantităţi mai importante de apă din sudul Italiei şi nordul Tunisiei).
Într-o astfel de distribuţie barică, circulaţia maselor de aer la nivelul Europei va fi din sector predominant vest-sud-vestic, circulaţie ce va antrena şi un aer mai cald şi umed de deasupra Atlanticului, mai exact, dinspre latitudinea I-lor Azore, lucru ce se va reflecta prin această vreme blândă în sudul, centrul şi sud-estul continentului. Această cirulaţie se păstra, în linii mari, şi către finalul intervalului.
Totuşi, în primele zile ale săptămânii, în sud-estul şi estul Europei, circulaţia va fi predominant sudică, asta datorată existenţei ariilor de mare presiune din sud-est şi estul Europei şi a ariilor depresionare din centrul, vestul, nord-vestul continentului cât şi a acelui areal depresionar din partea central-sudică a Mării Mediterane. Această circulaţie va advecta un aer cald, dinspre nordul Africii, aceasta va contribui la vremea deosebit de caldă din aceste zone ale Europei de la începutul săptămânii, din cauza acestei distribuţii barice amintite, în estul şi sud-estul continentului sunt şi temperaturi cu 3…6˚C peste mediile climatice specifice pentru un început de noiembrie.
Pe acest fond, aerul rece, siberian ce ar fi trebuit să ocupe estul şi nord-estul Rusiei, va întârzia să apară, cel puţin, pe parcursul acestei săptămâni. Ce va fi după această săptămână, vom vedea.