Ultima săptămână din noiembrie va aduce schimbări notabile în evoluţia vremii. Acest lucru se poate observa şi pe imaginea cu distribuţiile temperaturilor medii, şi anume, o scădere apreciabilă a acestora în sudul, centrul şi sud-estul Europei.
În toate aceste zone vor fi valori medii de temperatură cu 2…4˚C, iar pe ţărmul Mării Mediteraneene, şi cu 4…6˚C sub mediile climatologice ale finalului de toamnă.
Ariile cu valori termice situate peste mediile perioadei sunt cele din estul continentului, aici vor fi aşteptate temperaturi medii cu 3…6˚C peste normă. De asemenea, arii caracterizate de anomalii termice pozitive cu 2…5˚C, sunt cele din centrul şi vestul Scandinavei cât şi nord-vestul Europei.
Zonele caracterizate de temperaturi medii apropiate de normal sunt cele din estul şi sudul Scandinavei, Republicile Baltice cât şi centrul Ucrainei.
România, conform imaginii de mai jos, în săptămâna ce urmează, va fi caracterizată de o vreme rece pentru final de noiembrie, cu cca. 3…6˚C în regiunile intracarpatice şi cu 2…4˚C în rest.
Aşadar, primele semne de iarnă se vor resimţi în regiunile nordice, centrale, nord-vestice şi din vest chiar de luni, aici maximele vor fi de cel mult 2…5˚C, acestea urmând a se înregistra în cursul dimineţii, şi nu în cursul amiezii, cum ar fi normal. În rest, maxime cuprinse între 8˚C în Subcarpaţii Getici şi zona centrală a Moldovei şi cel mult 12…13˚C în sud-est, în aceste ultime zone, procesul de răcire se va resimţi după-amiaza şi seara. Minimele zilei vor fi cuprinse între -4…-3˚C în zonele deluroase din centru, nord şi vest şi 6…8˚C în sud-est. Aşa cum se arăta şi ceva mai devreme, procesul de răcire se va manifesta pe parcursul zilei, astfel că minimele acestei zile vor fi în cursul serii şi nu dimineaţa.
Marţi vremea va continua să se răcească la nivelul întregii ţări, astfel că, la amiază vor fimaxime de la -3…-1˚C în zonele deluroase din nord şi nord-vest şi cel mult 5…7˚C pe litoral. Minimele vor porni de la -7…-5˚C în depresiunile Carpaţilor Orientali şi se vor opri la 3…5˚C pe litoral.
Miercuri vremea va continua să se răcească, îndeosebi în regiunile sudice şi sud-estice. Astfel, amiaza va aduce temperaturi cuprinse de la -4…-2˚C în zona deluroasă din nord şi cel mult 3…4˚C pe litoral. Minimele vor porni de la -10…-8˚C în depresiunile din Carpaţii Orientali şi se vor opri la 3…4˚C în sudul litoralului.
Joi vremea se va păstra rece pentru această dată în mare parte din ţară, cu maxime cuprinse între -3…-2˚C în zonele deluroase din centrul şi nordul ţării şi 3…5˚C în sud-est şi estul extrem. Minimele vor porni de la -11…-10˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi cel mult 0…1˚C pe litoral.
Finalul de săptămână, conform ultimelor modele atmosferice, va aduce maxime de la -2…-1˚C în nord cât şi prin estul Transilvaniei şi cel mult 3…5˚C prin sudul Olteniei şi litoral. Minimele vor porni de la -10…-8˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 1…2˚C pe litoar şi, în ultima zi, posibil, şi prin vestul extrem.
Pluviometric, următoarea săptămână va fi caracterizată de cantităţi importante de precipitaţii în sud-est cât şi pe zona montană aferentă Peninsulei Scandinave. În rest, se observă cantităţi modete de precipitaţii, chiar inexistente în vestul Peninsulei Iberice (Portugalia).
România, pe parcursul întregii săptămâni, va fi caracterizată de cantităţi mai însemnate de precipitaţii. Astfel, chiar de luni putem vorbi de cantităţi importante de apă în cea mai mare parte a ţării, acestea vor fi predominant ploi în sud, sud-est şi est şi ploi, lapoviţe şi ninsori în centrul, nordul şi vestul ţării. Marţi vor fi precipitaţii în toată ţara, predominant ninsori în nord, centru şi vest, mixte în sud şi predominant ploi pe litoral.
În cursul zilei de miercuri, aria precipitaţiilor se va restrânge către regiunile sudice, acestea vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
De joi seara încolo, conform ultimelor modele atmosferice, precipitaţiile îşi vor face simţită prezenţa din nou, mai întâi, în regiunile nord-vestice, după care, în vest, centru, nord şi în toate zonele de deal şi munte. Acestea vor fi predominant ninsori, lapoviţă şi ploaie doar prin zona estică a Dobrogiei. De menţionat că aceste precipitaţii de joi încolo vor fi slabe cantitativ.
Din punct de vedere sinoptic, săptămâna viitoare va fi caracterizată de existenţa unui areal depresionar mediteraneean cât şi de extinderea către sud, peste regiunile central-estice ale Europei, a unei depresiuni dinspre nordul Scandinavei. Aceste două areale au toate şansele ca în primele două-trei zile ale săptămânii să fuzioneze.
În schimb, peste vestul, centrul şi nord-vestul Europei se va afla un areal anticiclonic de mari dimensiuni, acesta îşi va avea centrul undeva deasupra Arhipelagului Britanic.
Alte sisteme depresionare vor fi şi pe zona Islanda-estul Groenlandei, acestea vor fi ,,captive” în a emigra către est din cauza arealului anticiclonic amintit ceva mai devreme, cel puţin în primele două-trei zile ale intervalului.
În aceste condiţii, pentru regiunile central-estice, sud-estice şi cele sudice ale Europei se va vorbi de o circulaţie dinspre nord, circulaţie ce va antrena către aceste regiuni un aer rece, polar, care va conduce la aceste anomalii termice negative amintite la începutul articolului. Nord-vestul Europei va fi situat în sectorul cald al respectivului anticiclon, astfel că circulaţia aerului va fi dinspre sud-vest, condiţii în, peste respectivele regiuni va fi transportat un aer mai cald, de deasupra Atlanticului. Pe lângă o circulaţie predominant sud-vestică, nord-vestul Europei va beneficia şi de o vreme mai mult frumoasă, însorită, care va contribui la acele temperaturi medii situate uşor peste media perioadei.
Această situaţie termobarică pare a caracteriza Europa cel puţin în primele două-trei zile ale săptămânii.
De asemenea, un transport de aer cald dinspre sud va fi şi în extremitatea estică a continentului european, aceasta fiind situată la contactul dintre un areal anticiclonic ce activează peste Munţii Ural şi a sistemului depresionar amintit în primul paragraf. Din această cauză acele anomalii termice pozitive de aici.
Miercuri-vineri, conform ultimelor modele, pare a fi caracterizată de extinderea uşoară către est a anticiclonului din vest iar depresiunile vor prefera zonele nordice ale Europei. Cu toate acestea, regiunile central-estice, sud-estice şi sudice vor fi situate pe o circulaţie a maselor de aer dinspre nord-nord-vest, mase de aer rece, polar-maritim care vor menţine temperaturile sub medie.
Spre finalul săptămânii, ariile depresionare din Scandinavia vor avea tendinţa de a se extinde către sud, peste regiunile central-estice, iar ariile anticiclonice să prefere tot vestul Europei, condiţii în care putem vorbi de o circulaţie a maselor de aer, la nivelul României şi al vecinităţilor, similară cu cea de la începutul intervalului. Odată cu extinderea către sud a depresiunii din nordul continentului, se poate vorbi şi de precipitaţii, acestea vor fi predominant sub formă solidă.
Dacă acesta va fi debutul iernii sau doar o răcire pasageră, se va vedea săptămâna viitoare.