Diagnoza meteo Europa 3-9 noiembrie 2013

Anul acesta, brumar a venit doar în calendar pentru cea mai mare parte a Europei, fiindcă imaginile cu distribuţia anomaliilor termice arată abateri termice pozitive evidente, mai ales în regiunile estice şi sud-estice ale continentului.

Aşadar, conform acesteia, vestul, sudul şi centrul continentului sunt caracterizate de valori medii de temperatură cu 2…4˚C iar în estul şi sud-estul acestuia, cu 5…9˚C peste mediile climatologice caracteristice pentru prima decadă de noiembrie.

Singurele arii de pe continent caracterizate de temperaturi medii apropiate de normal sunt cele din Peninsula Scandinavă iar în Arhipelagul Britanic se poate vorbi chiar de anomalii termice uşor negative, cu 1…3˚C.

Motivul acestui debut cald de noiembrie în cea mai mare parte a Europei se explică prin existenţa dominantă a unui areal anticiclonic peste regiunile sud-estice, centrale şi chiar în cele din bazinul Mării Mediterane, în această ultimă regiune, doar în primele trei-patru zile ale intervalului de faţă, şi a depresiunilor mobile atlantice ce au cuprins regiunile nordice, nord-vestice şi de vest ale continentului. În aceste condiţii, s-a putut vorbi, în continuare, de un transport de aer cald, dinspre sud-sud-vest, de provenienţă nord-africană, acesta a adus maxime de vară în Balcani, România, Ucraina şi chiar până în sudul Rusiei europene, mai multe detalii, aici.

În schimb, vreme uşor mai rece din Arhipelagul Britanic şi apropiată de normal în Pen. Scandinavă, s-a datorat situării acestora în sectorul rece ale acestor depresiuni amintite ceva mai sus, la care s-a adăugat avansul uşor către est-sud-est a anticiclonului groenlandez. În această configuraţie termobarică, peste Marea Britanie, vestul şi sudul Scandinavei a fost advectat un aer polar-maritim.

12nov_2013_01

Pluviometric, intervalul 3-9 noiembrie 2013 a fost caracterizat de cantităţi modeste de precipitaţii în sud-estul, sud-vestul, regiunile central-nordice şi cele nordice ale Europei. În toate aceste regiuni, cu greu dacă s-au cumulat 5-10 l/mp/7 zile.

În vestul şi, local, prin Republicile Baltice şi Italia, sunt observate cantităţi mai însemnate de precipitaţii, acestea fiind cuprinse între 40-100l/mp/7 zile, iar în vestul Elveţiei şi, local, prin vestul Balcanilor, se observă şi cantităţi mai mari, de peste 100-110l/mp/7 zile. De menţionat că, în Elveţia, Italia şi vestul Balcanilor, cantităţile cele mai importante de apă s-au cumulat după 5-6 noiembrie 2013.

12nov_2013_02

S-a încheiat o primă decadă de noiembrie mai caldă comparativ cu mediile climatologice în cea mai mare parte a Europei, excepţia fiind constituită de nord-vestul acesteia.

Pluviometric, ariile cu precipitaţii au preferat vestul, şi mai apoi, sudul şi chiar regiunile central-nord-estice (caracterizate de Republicile Baltice).