Diagnoza meteo Europa 27 octombrie-2 noiembrie 2013

Aşa cum ne-am obişnuit de aproape 3 săptămâni, mare parte a continentului european a fost caracterizat de o vreme deosebit de caldă care amintea mai mult cu cea de început de septembrie sau, local, chiar de ultima decadă de august decât cu una de final de brumărel şi început de brumar. Aşadar, s-a putut vorbi de o ,,vară a fetelor bătrâne” destul de lungă şi de generoasă.

De la această regulă nu a făcut excepţie nici intervalul 27 octombrie-2 noiembrie 2013, perioadă în care în mai toată Europa au dominat anomaliile termice pozitive, lucru ilustrat şi de imaginea de mai jos (sursa: NOAA).

Conform acestui material, regiunile centrale, centra-vestice şi chiar cele vestice sunt caracterizate de valori medii de temperatură cu 1…4˚C peste valorile termice obişnuite la această dată din an. Cu cât se avansează către est, aceste anomalii termice pozitive devin din ce în ce mai pronunţate, astfel că în Ucraina dar şi în nordul României şi al R. Moldova se poate vorbi şi de temperaturi medii cu 7…9˚C peste medie.

Totuşi, pe rama vestică extremă a continentului, se poate vorbi de valori medii de temperatură apropiate de normalul acestei perioade, ba chiar, se observă şi un areal caracterizat de temperaturi medii situate uşor sub medie, cu 1…3˚C, acesta fiind descris de vestul Spaniei şi estul Portugaliei.

Explicaţia pentru aceste anomalii termice pozitive din cea mai mare parte a Europei este dată de intensa activitate ciclonică (chiar o ,,ciclogeneză explozivă”) ce a afectat nordul Atlanticului de Nord şi regiunile nord-vestice ale continentului, şi prezenţa ariilor anticiclonice peste cea mai mare parte a bazinului mediteraneean, sud-estul, ariile central-estice şi chiar estul continentului. Contrastul termobaric a fost destul de evident, motiv pentru care s-a putut vorbi de o masivă advecţie de aer cald, tropical, dinspre regiunile nordice ale Africii.

5nov_2013_1

Pluviometric, cea mai mare parte a continentului a fost caracterizat de cantităţi reduse de precipitaţii (sub 5…10l/mp/7 zile) sau chiar inexistente prin Balcani şi, local, prin Italia şi sud-estul Spaniei.

Areale caracterizate de cantităţi mai însemnate de precipitaţii sunt specifice regiunilor nord-vestice şi de vest ale Europei, acestea, de altfel, au fost sub acţiunea ariilor depresionare atlantice. În toate aceste zone s-au cumulat în decursul celor 7 zile cantităţi de precipitaţii cuprinse între 25-75 l/mp. Areale caracterizate de cantităţi mai importante de apă sunt caracteristice şi pentru I-le Baleare şi vestul extrem al Sardinei, aici s-a produs o furtună în cursul după-amiezii de 29 octombrie 2013, cantităţile de apă cuprinse între 50-120l/mp s-au cumulat în cel mult 12 ore.

5nov_2013_2

Cu toate că iarna calendaristică e din ce în ce mai aproape de noi, vremea caldă şi predominant frumoasă nu a dat semne de slăbiciune nici în cursul acestui interval în cea mai mare parte a Europei.