Breviar meteo 11-17 noiembrie 2013

Săptămâna trecută a debutat cu vreme rea în partea vestică a Balcanilor, condiţii în care s-au cumulat peste 96 mm în Krapina, 94 mm în Dubrovnik, 90 mm la Ogulin, 65 mm în Parg, 53 mm la Varazdin (Croaţia); 89 mm la Korca (Albania); 44 mm în Bjelasnica (Bosnia-Herţegovina). În zonele montane mai înalte de 1800 m, precipitaţiile au fost predominant sub formă de ninsoare.

18nov_2013_01
Cantităţi totale de precipitaţii vestul Pen. Balcanice 11 noiembrie 2013 (sursa: ogimet.com)

 De asemenea, vreme severă şi în partea central-vestică a Europei, mai exact la graniţa dintre zonele deluroase şi montane dintre Germania şi Franţa, unde iarna şi-a făcut simţită prezenţa chiar de pe 11 noiembrie 2013. În Germania, cel mai afectat de acest debut hivernal a fost landul Baden-Württemberg, aici şoferii fiind nepregătiţi pentru traficul de iarnă. Zăpada apăsoasă a dus şi la ruperea mai multor arbori, unii dintr-aceştia au căzut şi pe carosabil, ceea ce a dus la blocaje care au durat şi câteva ore.

Vreme autentică de iarnă şi în Munţii Vosgi, Franţa, aici zăpada a căzut şi la altitudini de 600-700 m, aceasta  a fost motiv de bucurie pentru turişti şi un coşmar pentru şoferii care nu erau echipaţi corespunzător pentru astfel de condiţii meteorologice.

Vremea a fost geroasă în cea mai mare parte a Scandinavei, cu minime ce au coborât până la -23…-25°C, însă, odată cu formarea unei depresiuni în zona Islandei şi avansul acesteia către est, vremea s-a încălzit apreciabil pe fondul unei circulaţii predominant sud-sud-vestice, această încălzire a fost asociată cu intensificări ale vântului, care a atins şi depăşit 70-90 km/h la rafală, precipitaţii sub formă de ninsoare, care, spre orele amiezii s-au transformat, treptat, şi în ploaie, astfel că în cursul amiezii de 15 noiembrie, în condiţiile unei temperaturi pozitive, de 2…3°C la Tromso (localitate situată la cca. 70°N, Norvegia).

În schimb, vreme foarte caldă în sudul şi chiar centrul Spaniei, pe 12 noiembrie 2013, cu temperaturi de 27.0°C la El Cerro de Andevalo, 26.9°C la Jerez de la Frontera şi Ayamonte, 26.6°C în Villarrasa, 26.5°C la Huelva, 26.4°C la Cartada şi Sivilla.

Iarnă în toată regula în jumătatea nordică a SUA, aici temperaturile au coborât cu mult sub limita gerului (-10°C) în dimineaţa zilei de 12 noiembrie 2013 în Dakota de Nord şi Minesotta: Havre -17.8°C, Huron -17.2°C, Sioux Falls -16.0°C, Fargo şi Sioux City -13.9°C, Bismarck şi International Falls -13.3°C, Rapid City -12.8°C, Duluth -12.2°C. Mai mult de atât, valşul de aer arctic a cuprins şi regiunile centrale ale Statelor Unite, acesta a ajuns chiar şi până în Carolina de Nord, şi aici, minimele au fost de -6,1°C la Charlotte.

În statul Ohio au fost şi ninsori, grosimea stratului de zăpadă a atins şi depăşit 10-15 cm, acest val de ninsori s-a extins şi către est, condiţii în care şi în New York s-a putut vorbi de ninsoare, cu toate că aici nu s-a depus strat de zăpadă.

Acest avans puternic de aer rece peste mare parte a SUA s-a datorat existenţei unui vast areal anticiclonic ce a ocupat mare parte din SUA si Canada (detalii, aici) şi a ariilor depresionare ce au cuprins coasta estică a Statelor Unite, condiţiile ideale pentru un transport de aer rece, arctic.

După ce la începutul săptămânii state precum Ohio, Ilinois, Kentucky, Wisconsin au avut o vreme tipică de iarnă, în cursul după-amiezii  de 17 noiembrie 2013 aceste state au fost măturate de tornade care au atins şi o intensitate de F4 pe scara Fujita, acestea au adus vânt care a suflat şi cu 275-300 km/h în vortexul tornadei. Acestea s-au soldat şi cu 5 victime şi numeroase clădiri avariate sau distruse în întregime (sursa: meteo giornale).

Pe 11 noiembrie 2013, Somalia a fost afectată de un ciclon tropical, acesta a adus vânturi puternice ce au atins la rafală şi 90-115 km/h, ploi importante cantitativ, de 75-120 mm în decurs a 12 ore, acestea din urmă au dus, ulterior, la inundaţii pe arii destul de extinse. Cea mai afectată regiune a fost regiunea Puntland.

Ca un bilanţ provizoriu, au fost raportate peste 300 de victime, poduri şi drumuri distruse, case avariate.

Acest ciclon e cu atât mai păgubos cu cât Somalia a fost măcinată de un lung război civil şi foamete.

18nov_2013_02
Ciclonul tropical 33A Somalia, 11 noiembrie 2013 (Sursa: NASA, rezoluţie 1 km, Terra satelit)