Estimare meteo Moldova 25-27 octombrie 2013

Vineri 25 octombrie 2013

Cerul va fi variabil, mai mult senin în zona deluroasă din vestul Moldovei. În rest, ceaţa şi formaţiunile stratiforme formate în cursul nopţii şi al dimineţii, vor persista până în cursul amiezii. Local, aceste formaţiuni noroase vor fi asociate şi cu burniţă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16…17˚C în zonele cu ceaţă şi/sau nori stratiformi şi 20…21˚C în zona deluroasă din vest. În aceste condiţii, se poate vorbi de o vreme caldă pentru ultima decadă de octombrie, îndeosebi în zona deluroasă din vest, aici temperaturile maxime fiind cu 7˚C, până la 10˚C, peste medie. Minimele vor porni de la 4…5˚C în zonele depresionare din nord-vest şi se vor opri la 10…11˚C în centrul, sudul şi sud-vestul provinciei.

Vântul va sufla slab până la cel mult moderat în majoritatea zonelor, din sector predominant sud-vestic. Presiunea atmosferică, deşi are valori ridicate, de cca. 765-767 mm/col/Hg la nivelul întregii Moldovei, nu va suferi variaţii importante.

24oct_2013_1

Sâmbătă 26 octombrie 2013

Aceeaşi vreme predominant frumoasă în zona deluroasă din vestul provinciei şi cu ceaţă şi formaţiuni noroase stratiforme în rest, ce pot persista, local, şi în cursul zilei. În zonele cu nebulozitate inferioară (ceaţă şi/sau nori stratiformi) se va semnala şi burniţă.

Temperaturile maxime, în continuare peste mediile perioadei, vor fi cuprinse între 16…17˚C în zonele cu ceaţă persistentă şi 21, posibil, chiar 22˚C în zona deluroasă din vest, aici cerul fiind variabil. Minimele, comparabile cu cele din noaptea trecută, vor fi cuprinse între 4…6˚C în depresiunile din vestul Moldovei şi 10…11˚C în centrul, sudul, şi sud-vestul provinciei.

Vântul va sufla slab până la cel mult moderat în majoritatea zonelor din sector sud-sud-estic. Presiunea atmosferică, deşi are valori încă ridicate, de la 763 mm/col/Hg în nord-vest şi până spre 765 mm/col/Hg în sud şi sud-est, va avea o uşoară tendinţă de scădere, mai evidentă în nordul şi nord-vestul Moldovei, apropiindu-se de valoarea normală, şi anume, de 760 mm/col/Hg.

24oct_2013_2

Duminică 27 octombrie 2013

Ultima zi a săptămânii nu se va deosebi de precedentele, şi anume, aceeaşi vreme însorită în zonele deluroase din vestul şi chiar centrul Moldovei şi cu ceaţă sau nori stratiformi ce pot persista până spre orele amiezii, în zonele joase ale provinciei. Local, în zonele cu ceaţă, se va semnala şi burniţa.

Maximele, similare cu cele din zilele anterioare, vor fi cuprinse între 17…18˚C în Moldova Răsăriteană (la est de Prut) şi până spre 21…22˚C în zona deluroasă din cea Apuseană. Minimele vor porni de la 6…7˚C în depresiunile din nord-vestul provinciei şi se vor opri la 10…11˚C în zona cuprinsă între râul Siret şi Prut.

Vântul va sufla slab până la moderat în cea mai mare parte a provinciei, din sector predominant sudic. Presiunea atmosferică, uşor peste valoarea normală, nu va suferi variaţii importante de-a lungul zilei.

24oct_2013_3

Urmează un ultim week-end de brumărel ce aminteşte mai mult a final de august sau de un început de septembrie. Singurul inconvenient: ceaţa şi norii stratiformi, asociaţi şi cu burniţă în regiunile joase, tot aici, vor fi şi cele mai modeste temperaturi la nivelul întregului areal.