Estimare meteo Europa 28 octombrie-3 noiembrie 2013

Conform ultimelor modele atmosferice preluate de la Centrul Meteorologic de Medie şi Lungă Prognoză, Reading Marea Britanie via OMSZ, şi următoarea săptămână se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit pentru un final de octombrie şi un început de noiembrie. Aşa cum arată şi modelul de faţă, în jumătatea sudică a Scandinavei, partea centrală şi de sud a Europei se va caracteriza prin valori medii de temperatură cu 2…4˚C, iar estul şi sud-estul şi cu 4…6˚C peste mediile climatologice multianuale pentru această perioadă din an.

Valori termice apropiate de normalul perioadei sunt caracteristice pentru nordul Peninsulei Scandinave, nordul extrem al Rusiei europene cât şi în vestul continentului. Tot prin vest şi sud-vestul continentului se observă areale cu valori termice situate uşor sub cele normale la această dată a anului. Totuşi, prin nord-vestul extrem al Europei se observă un areal caracterizat de anomalii termice negative mai pronunţate, acestea fiind de 2…4˚C, în special, peste Islanda.

Pentru România, săptămâna viitoare se va caracteriza prin valori medii de temperatură cu 3…6˚C peste mediile perioadei.

Astfel, ziua de luni va continua cu aceeaşi vreme caldă caracterizată şi în cursul săptămânii precedente, acest lucru urmând a se materializa prin maxime termice cuprinse între 16˚C în zona litorală şi, posibil, prin zona deluroasă din Maramureş şi estul Transilvaniei şi până spre 24…26˚C în zona Bărăganului şi, posibil, prin sudul extrem al Olteniei. Minimele vor fi cuprinse între 4˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 14˚C în vestul Banatului şi sud-vestul Olteniei.  Marţi aceeaşi vreme caldă la nivelul întregii ţări, cu maxime ce pornesc de pe la 15…17˚C în zona deluroasă din Maramureş şi se vor opri la 23…25˚C prin Oltenia şi Banat. Minimele vor fi cuprinse între 2…3˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 13…14˚C în Banat şi sudul Crişanei.  Miercuri, deşi temperaturile vor scădea uşor în regiunile nord-vestice, vremea va continua să fie mai caldă decât în mod obişnuit la această dată din an. În aceste condiţii sunt estimate maxime cuprinse între 13…14˚C în regiunile deluroase din nord-vest şi 22…23˚C în sudul şi sud-estul ţării. Minimele se vor încadra între 2…3˚C în depresiunile din Carpaţii Orientali şi cel mult 14…15˚C în vestul Banatului.

Joi temperaturile maxime vor marca o scădere în toată ţara, astfel că acestea vor fi cuprinse între 10…12˚C în zonele deluroase din nordul ţării şi cel mult 18…19˚C în sudul Olteniei. Minimele acestei zile vor oscila între 1…3˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 12…13˚C în sud şi sud-est.

Ultima lună de toamnă debutează cu vreme uşor mai caldă, astfel că vineri, 1 noiembrie 2013 vor fi maxime la nivelul întregii ţări cuprinse între 12…13˚C în zonele deluroase din nord şi 18…19˚C în Oltenia. Ultimele două zile ale săptămânii se vor caracteriza prin valori maxime similare cu cele din cursul zilei de vineri, şi anume, de pe la 12…14˚C în zona deluroasă din nord şi cel mult 18…19˚C, posibil 20˚C prin sudul Olteniei şi al Banatului. Minimele, pe durata ultimelor trei zile ale săptămânii, vor fi cuprinse între -1…0˚C în depresiunile din estul Transilvaniei şi 10…11˚C prin sud-estul extrem.

De menţionat că în zonele joase din estul şi sudul ţării, cât şi pe văi şi depresiuni, noaptea şi dimineaţa se va produce ceaţa, aceasta va fi asociată şi cu burniţă. Astfel de fenomene pot persista până spre orele amiezii, lucru ce se poate reflecta prin maxime ceva mai scăzute compaativ cu cele estimate ceva mai sus.

26oct_2013_01

Sub aspect pluviometric, săptămâna următoare va fi caracterizată de cantităţi modeste sau chiar inexistente de precipitaţii în regiunile central-estice, central-sud-estice, sudice şi de sud-est ale Europei.

În rest, aşa cum se observă şi pe imaginea de mai jos, vor fi cantităţi mai însemnate de precipitaţii, cu precădere, prin Arhipelagul Britanic, sud-vestul Scandinavei, regiunile central-nordice ale Atlanticului de Nord, prin nordul Rusiei europene şi în zona Munţilor Alpi.

Pentru România, săptămâna viitoare se va caracteriza, pe ansamblul ei, prin cantităţi reduse de precipitaţii.

Totuşi, luni seara şi marţi, în prima parte a intervalului, prin nordul şi nord-vestul ţării sun şanse de ploi slabe. În rest, ploi slabe şi izolate, îndeosebi, în zonele de munte. În zonele din nord-estul ţării e posibil, ca pe lângă burniţă, din norii stratiformi să rezulte şi ceva ploi slabe, asta în primele ore ale zilei de joi.