Chiar și în Moldova, unde mai păstrăm strat de zăpadă și la începutul decadei a doua a lunii martie, în ultimele zile temperaturile au depășit generalizat 10˚C, în timp ce în restul țării maximele s-au apropiat foarte mult de 20˚C. Condiții destul de primăvăratice, s-ar zice. Situația barică la nivel continental nu este în niciun caz una care să conducă la mult așteptatele temperaturi foarte ridicate și în Moldova. Lucru acesta nici nu ar fi de dorit, vremea din regiunea noastră menținându-se mult mai apropiată de normalul termic al perioadei, față de jumătatea sud-vestică a țării acolo unde primăvara s-a instalat pe deplin.
Revenind la situația continentală, nordul Europei se află încă sub acțiunea dominantă a unor mase reci, polare, atât maritime cât și continentale, care conduc minimele de temperatură sub -25˚C în Norvegia, Suedia, Finlanda sau nordul Rusiei europene. Merită să evidențiem în acest context rolul pe care îl are anticiclonul groenlandez în menținerea acestei mase de aer reci în jumătatea nordică a Europei, cu atât mai mult cu cât această formațiune barică nu își face apariția foarte frecvent pe scena meteorologică europeană. Trebuie să menționăm că masele de aer nu au nimic în comun cu Groenlanda, formațiunea barică facilitând doar advecția acestora peste continent din nordul Atlanticului. În acest fel, condițiile hivernale se mențin în jumătatea nordică a Europei, în lipsa advecției maselor de aer oceanic determinate de ciclonii mobili atlantici care ar trebui să se manifeste în această perioadă. În lipsa ciclonilor atlantici, aerul cald este transportat, doar în jumătatea sudică a continentului, de depresiunile mediteraneene sau cele atlantice dislocate către sud-vestul continentului de vasta formațiune anticiclonică din nordul Atlanticului. Rezultatul cel mai clar al acestui contrast continental este reflectat de diferența termică de cca. 40˚C din această dimineață între sudul Europei (15˚C în Spania, Sicilia sau Cipru) și cele -25˚C din Scandinavia.
România se află la contactul acestor mase de aer continentale, în regiunea în care gradientul termic este cel mai însemnat. Astfel în această dimineață, în nordul Moldovei se întregistrau în jur de 0˚C, în timp ce în Banat valorile termice depășeau 10˚C. Cel puțin în următoarele două zile aceste contraste se vor menține, atât la nivel continental, cât și la nivel național.