Puțini vor fi cei care nu se vor întreba în acest sfârșit de săptămână și chiar săptămâna viitoare: ,,De ce e așa frig la sfârșitul lunii martie?”. Încercăm aici un răspuns cât mai concludent. Un ciclon mediteranean va transporta aer rece de la latitudini mari în partea sa posterioară……Ați mai auzit povestea asta, cu siguranță. Foarte reală de altfel. Dar cum se face că un astfel de ciclon mai are aer rece la dispoziție, la sfârșitul lui martie, pe care să îl transporte până în Mediterana? Pentru a găsi un răspuns trebuie să ieșim un pic din regiunea în care suntem obișnuiți să căutăm explicații pentru vremea de la noi, adică Europa, și să aruncăm o privire de ansamblu asupra întregii Emisfere Nordice și, mai ales, să vedem ce se întâmplă în regiunea polului nord.
Pentru acest lucru ne folosim de distribuția temperaturii aerului la nivelul suprafeței de 850 hPa, mai pe scurt, în altitudine. În mod obișnuit, în această perioadă din an, regiunea polului nord ar trebui să fie încă foarte rece. Așa se întîmplă în mod obișnuit și, ca dovadă, putem privi situația din martie 2012, atunci când peste Oceanul Arctic temperaturile la 850 hPa erau cuprinse între -20 și -25˚C. În acest an, putem constata că temperaturile în respectiva regiune urcă până la -5˚C. În mod cert, temperaturi excesiv de ridicate pentru acea regiune în luna martie. Cum a ajuns acest aer cald chiar în mijlocul terenului inamic? Normal, printr-o puternică advecție de la latitudini mici, advecție generată de meandrarea extremă a undelor Rossby la nivel planetar în ultimele două săptămâni. Care este cauza meandrării puternice a undelor Rossby la nivel emisferic? Răspuns: diferențele termice mari dintre tropice și poli. De altfel, putem constata că în această perioadă, comparativ cu anul trecut (și cu situația normală) tropicele sunt mult foarte calde, izoterma de +10˚C fiind situată mult mai la nord, mai ales în sectorul euro-asiatic.
Prin urmare, martie 2013: Încălzire puternică la tropice => Diferențe termice mari între poli și tropice => unde Rossby puternic dezvoltate => Aer foarte rece pătruns spre sud (episoade de viscol în Europa și America de Nord) dar și Aer cald pătruns până la polul nord => Aerul cald ajuns în Oceanul Arctic îl dislocă pe cel rece preexistent și îl împinge spre latitudini mici => Aerul rece arctic ocupă cea mai mare parte din zona temperată și se apropie mult de cel tropical (izotermele de + și – 10˚C foarte apropiate) =>Contactul dintre aceste mase de aer contrastante conduce la producerea unor fenomene meteorologice extreme la latitudini temperate medii. Toți acești pași prezentați mai sus au fost realizați. Mai puțin ultimul: fenomenele extreme. Următoarele trei zile, la noi în țară, sunt rezervate din punct de vedere meteorologic acestora.