Clarificări

Pentru că începând din această săptămână vom publica pe site în mod sistematic anumite materiale cartografice realizate la nivelul Moldovei ca regiune istorică, materiale ce pot naște multiple interpretări, simt nevoia unor nuanțări pe marginea obiectivelor pe care le avem prin proiectul ,,Meteo Moldova”.

  1. Acest proiect nu are absolut nici o sursă de finanțare și reprezintă exclusiv rezultatul implicării voluntare a unei echipe entuziaste de tineri cu preocupări și pasiune pentru domeniul de studiu al  meteorologiei și climatologiei. Aceștia provin, pentru moment, în exclusivitate din rândurile actualilor sau  foștilor absolvenți din cadrul Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. În acest fel, acești tineri găsesc un loc în care pasiunea lor poate să nască roade. Materialele sunt folosite frecvent în scopuri didactice în cadrul disciplinelor aferente acestui domeniu. Așadar, proiectul de față are o importantă dimensiune didactică adaptată  posibilităților actuale de vehiculare a informației.

  2. Proiectul de față nu își dorește să realizeze prognoze meteorologice care să se suprapună sau să le înlocuiască pe cele oficiale realizate de către Administrația Națională de Meteorologie. Estimările pe care noi le furnizăm sunt orientative, urmând să reprezinte o bază de discuție concretă pentru subiectele analizate în cadrul site-ului și pe pagina aferentă de facebook, al doilea scop declarat, pe lângă cel didactic, fiind cel ce își propune educația meteorologică a populației. Trăim într-o lume în care subiectele de acest gen sunt de o mare actualitate și dorim să contribuim la consolidarea unor opinii colective cât mai fundamentate despre procesele și fenomenele meteorologice.

  3. Ne dorim să dezvoltăm o rețea de observații care să întregească imaginea meteorologică asupra Moldovei, această rețea urmând să servească și scopurilor de cercetre științifică din cadrul Facultății de Geografie și Geologie (UAIC, Iași).

  4. Dorim ca în timp, informațiile pe care le furnizăm să se refere la teritoriul aproximativ al Moldovei istorice, principalul motiv fiind acela că această regiune, de la Carpați până la Nistru reprezintă o regiune omogenă din punct de vedere meteo-climatic. Câmpia Moldovei și cea a Bălților, Podișul Bârladului și Podișul Codrilor, reprezintă unități fizico-geografice pereche, iar explicațiile unitare pentru un spațiu lingvistic omogen servesc pe deplin scopurilor de educație meteorologică pe care ni le propunem. Ne delimităm de orice altă interpretare a acestui aspect.   

  Mulțumim tuturor celor care apreciază sinceritatea și bunele intenții ale demersului nostru.