Revenirea la normal

Dincolo de toate nuanţele ce vor fi prezentate în acest articol, este cât se poate de clar că în săptămâna care urmează vremea intră în normal după 4 săptămâni de temperaturi ridicate. Răcirea ce urmează nu este nici pe departe una impresionantă, dar va avea meritul să ne aducă aminte, mai ales în jumătatea nordică a ţării, în ce perioadă a anului ne aflăm.

Circulaţia vestică despre care am vorbit în ultimele săptămâni a suferit modificări prin avansarea spre nord a Anticiclonului Azoric, ceea ce a determinat advecţia spre continent a unor mase de aer polar maritim, mai rece, dinspre Islanda, în sectorul anterior al ultimului ciclon atlantic mobil ce a pătruns pe continent. În acest fel, aerul rece polar maritim a pătruns şi în bazinul vestic al Mediteranei, conducând la apariţia unui ciclon mediteranean în regiunea Peninsulei Italice. Din această regiune ciclonul mediteranean capătă tendinţa, clasică, de deplasare spre Peninsula Balcanică. Aşadar, vom asista la o răcire a vremii chiar începând din această noapte, iar de mâine seară (în Moldova) apar şi ceva precipitaţii. În mod clar această conjunctură va conduce la apariţia primei ninsori în regiunile de deal şi câmpie ale Moldovei (la munte iarna e instalată de mai bine de o săptămână). Pentru că temperaturile nu sunt foarte coborâte ninsorile sunt sigure doar la altitudini de peste 200-300 m, în regiunile mai joase, mai ales în cele din sud-vestul Moldovei, dominând precipitaţiile mixte.

18_12_2011_revenirea_la_normal

În mod normal, răcirea ce se va accentua înspre mijlocul săptămânii (minime nocturne sub -5ºC, maxime diurne în jur de 0ºC) ar trebui să găsească cea mai mare parte a Moldovei sub un văl de câţiva centimetri de zăpadă, fapt ce va putea avea darul de a întregi spiritul acestei perioade. Cu toate acestea, nu există nici o garanţie că această răcire va fi una persistentă, aşa încât pentru zilele de Crăciun şi Anul Nou vom mai reveni cu informaţii.

mod normal, răcirea ce se va accentua înspre mijlocul săptămânii (minime nocturne sub -5ºC, maxime diurne în jur de 0ºC) ar trebui să găsească cea mai mare parte a Moldovei sub un văl de câţiva centimetri de zăpadă, fapt ce va putea avea darul de a întregi spiritul acestei perioade. Cu toate acestea, nu există nici o garanţie că această răcire va fi una persistentă, aşa încât pentru zilele de Crăciun şi Anul Nou vom mai reveni cu informaţii.