O săptămână gri

Nici o schimbare majoră în aspectul vremii din regiunile extracarpatice de aproape o săptămână. Este o ocazie bună să înțelegem de ce norii aceștia terni cu potențial depresiv s-au atașat așa de mult de regiunile noastre.

Poziționarea formațiunilor anticiclonale în estul Europei, situație frecventă în semestrul rece, face ca România să se afle la periferia lor. Divergența anticilonală conduce la o circulație atmosferică cu intensitate moderată, dar constantă, orientată dinspre estul continenului, pe la nord de Marea Neagră, spre Carpați. În acest fel, umezeala relativă a aerului crește constant la est de Carpați printr-un efect de compresie a masei de aer sub acțiunea cumulată a efectului de baraj orografic asupra curenților de aer ce vin dinspre răsărit, dar și a subsidenței anticiclonale specifice periferiei formațiunilor anticilonale. Imaginile Modis indică cel mai bine acest proces prin faptul că astăzi la amiază, în timp ce în exteriorul Carpaților dominau norii stratiformi, regiunile centrale ale Ucrainei – acolo unde compresia nu se produce  – se bucurau de cerul senin căruia îi ducem și noi dorul de mai bine de o săptămână.

22_10_2012_saptamana_gri

Din păcate, contextul sinoptic pare extrem de favorabil persistenței acestor condiții și în următoarele zile, așa cum ați putut constata și în prognoza noastră.