Ne apropiem de sfârşitul unei săptămâni a cărei temperatură medie pentru Moldova se situează între -10°C şi -15°C, valorile minime coborând sub -25°C la multe staţii. După ultimul episod de ninsori de la sfârşitul săptămânii trecute masa de aer rece, polar continental, s-a reinstalat deasupra României. Trebuie menţionat că aerul polar continental şi-a pus amprenta asupra distribuţiei temperaturii, valorilor cele mai mici fiind înregistrate la altitudini mici, în timp ce vârfurile montane ale Carpaţilor s-au bucurat în multe zile de temperaturi mai moderate decât văile şi depresiunile. Spre exemplu, temperaturile medii zilnice la Iaşi pentru intervalul 5-10 februarie au fost mai reduse decât cele de la Ceahlău-Toaca. Fiind formate deasupra regiunilor continentale acoperite de strat de zăpadă, aceste mase de aer se răcesc radiativ foarte puternic la contactul cu suprafaţa terestră, ceea ce conduce la apariţia unei ,,pelicule” de câteva sute de metri de aer foarte rece la sol, la altitudini intermediare aerul fiind ceva mai cald. Acestea sunt masele de aer în care s-au produs cele mai mici temperaturi din România, aşa cum a fost şi cazul minimei absolute de -38,5°C de la Bod din 24 ianuarie 1942, atunci când la Vf. Omu s-au înregistrat ,,doar” -29°C.
După această noapte, în care în Moldova temperaturile vor coborî pe areale extinse sub -20°C (în judeţele Vaslui, Iaşi, Botoşani chiar sub -25°C), situaţia pare să se tempereze din punct de vedere termic în următoarea săptămână. Dorsala anticiclonului Siberian slăbeşte în intensitate şi situaţia devine ceva mai dinamică la nivel continental, ceea ce va face ca norii, mult mai prezenţi, să împiedice răcirea nocturnă. De aceea, sub aspect termic, spre sfârşitul săptămânii viitoare maximele se pot apropia de 0°C, iar minimele vor fi cuprinse în general între -10 şi -15°C. Oricum, o vreme foarte rece, cu 5-10 grade sub media climatică a perioadei.
Până la această ameliorare a regimului termic diurn avem de înfruntat al treilea episod de ninsori şi viscol. Chiar dacă şi acum accentul cade pe sudul ţării, ce merită din plin o avertizare cod roşu mai ales în judeţele de la curbură (nu trebuie să uităm că multe localităţi vor intra deja izolate în noul episod), se pare că în noaptea de luni spre marţi şi în Moldova viscolul va pune mari probleme. Cauza producerii acestui nou episod de viscol este similară cu celelalte episoade precedente şi dacă priviţi harta câmpului baric la sol din acest articol o să vedeţi că aceasta se aseamănă foarte mult cu cea prezentată în articolul din 27 ianuarie. De această dată însă contrastul termic dintre cele două mase de aer este mai mare, aşa încât de această dată ninsorile au toate şansele să fie mai abundente decât atunci (cel mai posibil similare cantitativ cu cele de la sfârşitul săptămânii trecute).
După ce setea de zăpadă şi frig a fost astâmpărată, progresiv, în mintea multora apare întrebarea: ,,Când se termină frigul?! “. Data şi ora nu o poate preciza nimeni, dar putem spune pe scurt ce ar trebui să se întâmple din punct de vedere sinoptic pentru ca masa de aer rece să fie îndepărtată de pe continent. Singura cale sigură ar fi revenirea la circulaţia vestică, circulaţie care deocamdată este blocată de dorsala Voeikov şi deviată astfel spre Scandinavia (acolo unde astăzi pe ţărmule norvegiene se înregistrau temperaturi de 5-7°C). Calea nesigură ar fi instalarea bruscă a unei circulaţii sudice. Totuşi, după ninsorile din următoarele zile tot ce ar trebui să ne dorim ar fi o încălzire lentă, foarte lentă. În caz contrar, inundaţiile şi zăpoarele ar putea face ravagii.