Schiţă infraclimatică a unui autoturism

Nu de puţine ori temperaturile pe care le auzim raportate în mod oficial nu se potrivesc deloc cu ceea ce (re)simţim. Nu reluăm aici discuţia legată de modul în care sunt realizate observaţiile meteorologice oficiale, dar merită să aruncăm o privire asupra temperaturilor pe care suntem nevoiţi să le suportăm în diverse medii în care activăm.

Subiectul pe care îl tratăm aici se situează la limita dintre infraclimatologie (clima spaţiilor închise) şi bioclimatologie (clima resimţită de om). Ne dorim să începem discuţia cu o schiţă infraclimatică a interiorului unei maşini, mediu în care mulţi dintre noi sunt obligaţi să îşi petreacă părţi consistente din zi. În articolul de faţă o să înţelegem, în mare, ce se întâmplă, sub aspect termic, într-un autoturism fără aer condiţionat. Subiectul investigaţiei l-a constituit un autoturism Matiz, de culoare galbenă, cu geamurile din spate şi luneta foliate. Senzorul care a cules datele din jumătate în jumătate de oră a fost amplasat în interiorul maşinii într-o poziţie care nu s-a aflat în bătaia directă  a Soarelui. Ziua aleasă pentru observaţii a fost ziua cea mai caldă din această vară până acum, vineri,  20 iunie, când temperatura a urcat până la 37,3°C la staţia meteorologică Iaşi.

26_06_2012_schita_infraclimatica

Faţă de ceea ce s-a întâmplat la staţia meteorologică, mersul temperaturii în autoturimul monitorizat subliniază un comportament foarte dependent de expunerea la radiaţia solară şi ventilarea involuntară determinată de angrenarea în trafic. Dincolo de caracterul impresionant al faptului că temperaturile înregistrate în interiorul maşii expuse la Soare au ajuns până la 66,1°C mai putem sublinia câteva trăsături interesante:

-temperaturile sunt mai mari chiar dimineaţa în autoturismul aflat în mişcare sub bătaia Soarelui în ciuda ventilării mecanice;

-umbra unor clădiri masive e mai eficientă decât umbrirea generată de adăpostul meteorologic;

-maximul termic din interiorul autoturismului se produce la cca. 90 de minute după producerea maximului în mediul ambiant;

-chiar după apusul Soarelui interiorul maşinii se menţine cu până la 5-7°C mai cald faţă de mediul ambiant.

Cam acestea ar fi pe scurt condiţiile termice în care activează câteva categorii profesionale destul de numeroase (distribuitori, taximetrişti, şoferi de tir etc). Drept umilă consolare, acest articol le este delicat.

La următorul val de căldură încercăm să vedem ce pătimeşte un lucrător într-o şaormărie.