Semne bune anul n-are

Un adevărat delir primăvăratic în ultimele zile. Şi nu numai la noi, unde cu excepţia puţinelor regiuni ce au rămas acoperite de ceaţă temperaturile au urcat până spre 10-15ºC, ci în toată Europa, tocmai aceasta fiind particularitatea perioadei pe care o traversăm. Într-adevăr, s-au mai înregistrat astfel de valori în ianuarie (maxima pentru România fiind de 22ºC la Oraviţa), dar acestea se produceau în condiţiile în care în alte regiuni de pe continent se înregistrau valori foarte reduse de temperatură. În aceste zile este cald însă peste tot. Cauzele dinamice le-am mai descris în luna decembrie, acestea rămânând în linii mari neschimbate. Aceeaşi circulaţie vestică, extrem de activă, ce transportă mase de aer cald, atlantic, până aproape de Urali.

04_01_2012_semne_bune_anul_n-are

Zilele ce urmează aduc o răcire a vremii. Răcirea nu pare să fie însă una persistentă, deoarece este cauzată de transformarea circulaţiei vestice într-o circulaţie polară. Această transformare se realizează prin avansarea Anticiclonului Azoric spre Arhipelagul Britanic. Astfel, în compensaţie, depresiunile islandeze avansează spre centrul continentului (şi chiar spre Mediterana), transportând în sectorul lor posterior aer maritim polar, mult mai rece decât cel preexistent. Un episod similar de răcire a avut loc în ultima decadă a lunii decembrie (descris în articolul din 18 decembrie). După translarea acestui aer rece de la vest la est peste tot continentul, circulaţia vestică îşi reintră în drepturi, fapt ce va conduce la o nouă încălzire (cel mai probabil spre mijlocul săptămânii viitoare). Singura şansă ca temperaturile reduse să persiste mai mult de 5-7 zile ar fi ca circulaţia polară să persiste, ceea ce din punct de vedere sinoptic ar fi o raritate.

Pentru o instalare persistentă a iernii lipseşte de pe continent cel mai important actor: anticiclonul continental (est-european sau Siberian). După ce în octombrie şi noiembrie părea să anunţe o iarnă grea, de la începutul lui decembrie acesta este împins mult în interiorul Asiei de ciclonii atlantici, determinând un val persistent de frig în Extremul Orient Rus, Manciuria sau Coreea de Nord. Până la virtuala revenire a acestuia pe scena meteorologică europeană, nu ne rămâne decât să ne mulţumim cu iarna de origine atlantică (temperaturi pozitive la amiază, precipitaţii mixte etc.).