ACTUALIZARE, 24.I, ora 23. Din această seară au apărut precipitaţiile în România. În următoarele 48 de ore cele mai mari cantităţi vor cădea în sudul României, acolo unde e posibil să se acumuleze echivalentul mediei climatice lunare sau chiar mai mult de atât. Chiar dacă la început vor fi ploi, sunt toate şansele ca stratul de zăpadă ce se va depune în acele regiuni să fie unul impresionant (peste 30 cm). În Moldova, se va depune strat de zăpadă destul de consistent, în special în sud şi în vest (Carpaţi şi Subcarpaţi). Ninsorile vor fi mai sărace în estul şi nordul Moldovei, adică în lungul Prutului, acolo unde stratul de zăpadă nu va depăşi câţiva centimetri. Ninsorile vor avea caracter viscolit în cea mai mare parte a teritoriului. Jumătatea sudică a Moldovei, Bărăganul şi Dobrogea e foarte posibil să se confrunte cu cel mai semnificativ episod de viscol din ultimii câţiva ani.
Jumătate de iarnă a trebuit să aşteptăm pentru ca vremea să intre în calapodul normal – din punct de vedere meteo-climatic – al acestui anotimp. De câteva zile, masele de aer rece, polar continental cu intruziuni arctice, se concentrează milităreşte în nord-estul continentului pregătindu-şi ofensiva spre inima continentului sub comanda Anticiclonului Siberian. Dezvoltarea acestuia este maximă pentru această iarnă, cu valori centrale ale presiunii care se vor apropia de 1060 hPa (maxima absolută este situată la cca. 1080 hPa). Ori, valori de acest fel nu pot indica decât că formaţiunea aceasta va fi una persistentă şi va influenţa vremea pe continentul european pentru cel puţin 10 zile. Acelaşi lucru este indicat şi de poziţia Anticiclonului Azorelor, favorabilă unirii cu anticiclonul continental sub forma clasicei dorsale Voeikov, ce va face mai eficientă advecţia aerului polar continental spre vestul Europei.
Dezvoltarea Anticiclonului Siberian va împinge masele de aer rece, progresiv, către centrul, dar mai ales către sud-estul continentului, adică şi peste România. Ingredientul indispensabil al unui tablou clasic de iarnă îl constituie activitatea ciclonală peste Mediterana. Aceasta nu va lipsi, mai ales că dezvoltarea talvegului Depresiunii Islandeze în ultimele zile a facilitat deja dezvoltarea unui ciclon deasupra Peninsulei Italice. Dacă frigul este asigurat începând de joi, prezenţa zăpezii depinde de traseul acestui ciclon către Marea Neagră. În momentul de faţă modelele de prognoză indică o configuraţie tipică de viscol pentru ziua de miercuri în România. Totuşi, nu ne putem aventura în momentul de faţă asupra certitudinii producerii acestui fenomen, el rămânând totuşi posibil mai ales pentru sudul Moldovei, Bărăgan şi Dobrogea. În momentul de faţă, pentru ziua de miercuri, la nivelul Moldovei, spectrul aşteptării merge de la fulguială anemică până la acumularea câtorva centimetri de zăpadă, intensitatea fenomenelor crescând spre sud. Mâine se decide totul (marţi) din acest punct de vedere, aşa că se va impune un update la acest articol.
Odată cu pasajul ciclonului mediteranean spre nordul Mării Negre, prin cuplajul acestuia cu Anticiclonului Siberian, advecţia aerului foarte rece dinspre nord-est va fi foarte eficientă. În acest fel, sfârşitul de săptămână va aduce, mai ales în Moldova – prima regiune din România aflată în calea aerului rece – temperaturi sub -10ºC, iar la începutul săptămânii viitoare chiar sub -15ºC.
Bine ar fi ca frigul acesta să găsească ceea ce s-a semănat în toamna trecută sub 10-15 cm de zăpadă….În caz contrar, compromiterea începutului de an agricol este deplină. Plus că gerul e total insipid fără zăpada scârţâindă sub talpă.