Căldură mare, mon cher!

Spargerea blocajului anticiclonal din ultimele săptămâni corespune cu reintrarea pe scena meteorologică europeană a ciclonilor islandezi. Unii dintre aceştia ajung la o dezvoltare impresionantă, atât ca extindere teritorială, cât şi ca valoarea centrală a presiunii atmosferice. Astfel, ciclonul islandez pe care îl regăseam azi centrat peste Scandinavia ocupa mai bine de 2/3 din continentul european, iar presiunea atmosferică în aceeaşi regiune centrală ajungea la 965 hPa (echivalentul unui ciclon tropical de categorie 2-3 pe scara Saffir-Simpson). Aceste depresiuni extrem de dezvoltate tind să devină o regulă a iernilor din ultimul deceniu, multe dintre ele provocând pagube imense în Europa Centrală şi de Vest, mai ales ca urmare a vitezelor mari ale vântului (de ex. Kyrill în ianuarie 2007).

05_11_2011_caldura_mare

Extinderea depresiunii din aceste zile face ca şi teritoriul României să se găsească sub influenţa ei. În aceste condiţii, mişcarea specifică ciclonilor (în sensul invers acelor de ceas faţă de centrul formaţiunii) făcea ca România să se afle în sectorul cald, estic şi sud-estic, al acestei mari depresiuni. În acest sector sunt aspirate către centrul ciclonului masele de aer cald, de origine tropicală, de la latitudini mici. În acest fel, izoterma de 10ºC a fost ,,împinsă” mult spre nord în această regiuni a continentului, apropiindu-se de graniţele Rusiei, acolo unde acum nu mai mult de o săptămână temperaturile la amiază erau negative.

Lucrurile se schimbă începând de mâine (chiar din această noapte în vest), aerul extrem de cald fiind rapid înlocuit de o masă de aer polar, mai rece, dar nu extrem de rece, transportată de acelaşi ciclon (vezi figura). Revenim aşadar la temperaturi uşor negative noaptea şi nu mai mari de 5ºC la amiază. Vreme de iarnă…..londoneză. Din fericire apar şi ceva precipitaţii, atât de necesare încât nici nu mai contează sub ce formă vor cădea (predominant ploi).