Început de iarnă fără gust

Câteva zile până la intrarea în iarna calendaristică. Temperaturi maxime între 10-15ºC azi (luni) în sudul şi estu României, ca şi cum noiembrie ar dori să ofere în ultimele zile ceea ce nu a oferit toată luna. După cum am menţionat şi într-o postare anterioară, blocajul anticiclonal la nivel continental a cedat parţial sub influenţa unor cicloni atlantici mobili deosebit de activi şi puternic dezvoltaţi. Astfel, ciclonul ce a generat vitezele mari ale vântului din Norvegia  la sfârşitul săptămânii trecute se găsea azi în nordul Rusiei europene. Acesta a determinat o puternică advecţie de aer cald peste tot continentul, fapt ce a generat eliminarea totală a valorilor negative de temperatură de la amiază în aproape toată Europa. Doar unele regiuni aflate încă sub influenţă anticiclonală din Europa Centrală au păstrat ,,lacuri de aer rece” în regiunile joase, autoîntreţinute prin formarea ceţii (Germania şi Transilvania). În Transilvania, adăpostul carpatic a accentuat calmul atmosferic ce a facilitat astfel menţinerea ceţii pe văi până spre amiază.

28_10_2011_iarna_fara_gust

Din păcate, circulaţia vestică transportatoare de precipitaţii pe continent este împinsă mult spre nord, la latitudinea Mării Baltice, astfel că seceta de la noi pare să se prelungească şi în prima decadă a lunii decembrie. De altfel, în următoarea săptămână România, în special estul şi sudul ţării, pare să fie una dintre foarte puţinele regiuni de pe continent în care nu se produc precipitaţii semnificative.

Aşadar, trebuie să mai aşteptăm ceva timp prima zăpadă şi instalarea veritabilă a iernii…Cu puţin noroc poate avem ceva şanse abia spre mijlocul lunii. Până atunci, frumoasă toamnă târzie. Destul de logic de altfel: dacă septembrie a semănat mai mult a lună de vară, decembrie are toate şansele să fie o lună de toamnă. Pentru frumuseţea acestei luni să sperăm ca această logică să eşueze.