Blocaj

Vremea contrastantă din ultimul timp din emisfera nordică a fost determinată de traseul capricios al jet-stream-ului (mişcare generală ce se produce în mod normal de la vest la est la nivelul tropopauzei şi al stratosferei inferioare în zona temperată, cu viteze de peste 30m/s). Meandrarea puternică a acestuia a determinat formarea unor arii anticiclonale şi ciclonale dispuse alternativ la aceeaşi latitudine, ce au blocat circulaţia normală de la vest la est, transformând-o în una ce se desfăşoară în lungul meridianelor. Această meandrare este corelată cu undele Rossby de mare amplitudine, a căror migraţie poate duce la situaţii de blocaj pe durate de câteva zile sau sâptămâni. Pentru Europa acest blocaj persistă deja de câteva săptămâni.

18_11_2011_blocaj_1

La nivel european aerul cald subtropical explică temperaturile ridicate în Peninsula Scandinavă şi Arhipelagul Britanic, ambele aflate în calea curenţilor atmosferici sudici (9°C media ultimei săptămâni la Londra şi 5,3°C la Stavanger). În acelaşi timp, în Europa Centrală şi de Est temperaturile nocturne au coborât până la sub -5°C în regiunile joase şi la sub -10ºC la munte şi în depresiuni, în condiţiile stabilizării aerului rece polar în regim anticiclonal.

 

18_11_2011_blocaj_2

O situaţie similară s-a înregistrat şi în America de Nord, unde stagnarea maselor de aer, în locul deplasării lor normale spre est, a dus la formarea unui anticiclon centrat în nord-vestul continentului, pe ramura căruia aerul rece arctic s-a deplasat câtre sud, în timp ce un ciclon din apropierea Golfului Mexic a adus mase de aer cald tropical spre coasta estică. Au rezultat astfel  contraste termice notabile între sud-est (Miami 24,9°C, Atlanta 14,9°C şi Dallas 15,8°C în intervalul 14-19.11) şi nord-vest (Seattle 5°C, Winnipeg -4,5°C) şi chiar areale în care temperaturile nu au depăşit -30°C, în Alaska şi vestul Canadei.