După o lună septembrie cu caracteristici termice mai apropiate de media multianuală a lunii august (19,1ºC la Iaşi) şi o săptămână extrem de caldă pentru începutul lui octombrie, în zilele ce urmează putem vorbi, în sfârşit, de instalarea veritabilă a toamnei. O instalare tardivă dar radicală, pentru că maximele de duminică nu par să depăşească 15ºC în sudul şi 12ºC în nordul Moldovei. În alte cuvinte, dacă în ultimele zile am avut temperaturi ce ar putea fi considerate normale pentru prima decadă a lunii septembrie, duminică şi luni temperaturile s-ar potrivi mai bine cu sfârşitul lunii octombrie. Aşadar, un salt de vreme cam de 6 săptămâni în numai 3 zile, sau de la extrem de cald la rece (chiar foarte rece în nordul Moldovei).
Mecanismul acestei răciri este unul clasic pentru valurile de frig din cursul toamnei. O depresiune atlantică centrată în nordul Scandinaviei, extrem de dezvoltată, transportă în sectorul său posterior o masă de aer deosebit de rece, de origine polară. O situaţie clasică de circulaţie polară la nivel continental. Majoritatea răcirilor din prima parte a toamnei se produc în aceste condiţii de circulaţie polară, altfel spus mase de aer ce pătrund dinspre mările arctice, nordul Atlanticului sau chiar Groenlanda către interiorul continentului. Abia spre mijlocul iernii, după ce mijlocul continentului euro-asiatic se răceşte progresiv, masele de aer rece pot pătrunde în Europa şi dinspre est.
Până la producerea răcirii, în Moldova va mai pătrunde aer cald dinspre sud până spre a doua parte a zilei de sâmbătă, ceea ce va permite temperaturii să depăşească 20ºC. Advecţia de aer cald se produce în partea anterioară a talvegului aceleiaşi depresiuni atlantice. Lucrurile se schimbă radical din după-amiaza zilei de sâmbătă, odată cu pătrunderea aerului rece peste Moldova.
În ciuda acestei răciri, ar fi aberant să spunem că vremea se strică. Din contră, ploile ce se vor înregistra sâmbătă noapte şi duminică vor mai atenua ceva din seceta ce a pus stăpânire peste toată România. Ploile vor fi mai bogate în sudul ţării, inclusiv în sudul Moldovei, pe fondul acţiunii unui ciclon mediteranean. Cei 10-20 l ce se vor înregistra în acest interval nu vor anula deficitul de apă din sol, dar cu siguranţă reprezintă în acest moment cel mai bun lucru ce se poate întâmpla din punct de vedere meteorologic.