Uragan deasupra Europei?

În zilele din urmă au fost vehiculate în mass-media ştiri care clamau: ,,Marea Britanie afectată de uraganul Katia”. Da, mediatic nu sună rău, dar pentru corectitudine meteorologică trebuie să precizăm că ciclonul care a pus zilele acestea probleme serioase în nord-vestul şi nordul continentului poate fi considerat uragan în măsura în care un creştin mai poate fi considerat creştin după ce s-a convertit la Islam(sau viceversa). Câteva explicaţii…E clar că vitezele vântului înregistrate în Ţara Galilor (132 km/h) şi cele ale presiunii atmosferice în centrul ciclonului (cca. 980 hPa) corespund caracteristicilor de manifestare a unui ciclon tropical/uragan de categorie 1 pe scara Saffir-Simpson. Totuşi, mecanismul genetic al acestor fenomene nu mai are nimic în comun cu cele dintr-un ciclon tropical.

Uraganul Katia s-a manifestat în Atlantic încă de la începutul acestei luni. După ce s-a apropiat destul de mult de coasta continentului nord-american, uraganul s-a deplasat  progresiv spre nord-estul Atlanticului, fiind retrogradat până la nivelul de furtună tropicală şi a ajuns astfel ,,sleit de puteri” în apropiere de nordul Arhipelagului Britanic, acolo unde s-a integrat în minima barică islandeză (ciclonul Frank vizibil pe materialele sinoptice de la sfârşitul săptămânii trecute). Sub impulsul acţiunii ciclogenetice specifice acestei regiuni, sistemul baric rezultat a început să evolueze ca ciclon extratropical clasic, dezvoltând un sistem frontal specific zonei temperate. De aceea, meteorologii trec pe hărţi ciclonul sub numele de ex-Katia, el moştenind de la uraganul Katia doar o cantitate de umezeală ce a avut cu siguranţă un rol important în ciclogeneza sa. Trebuie să mai precizăm însă că cicloni cu intensităţi similare se manifestă în Europa şi în alte perioade din an, mai ales iarna, fără nici un sprijin, evident, din partea ciclonilor tropicali. În concluzie, Europa mai are extrem de mult – chiar şi în plină eră a schimbărilor climatice – până se va confrunta cu cicloni tropicali veritabili.

14_09_2011_uragan_europa_1

Interesant este că acest ciclon atlantic are o influenţă mare şi asupra vremii de la noi. Azi, 14.IX, în România temperaturile s-au situat la abateri pozitive de 5-10 grade faţă de media climatică a perioadei.

14_09_2011_uragan_europa_2

Fiind foarte puternic dezvoltat, ex-Katia a condus la o advecţie masivă de aer rece polar în vestul Europei şi bazinul vestic al Mediteranei, acest aer rece dislocând aerul tropical din această regiune spre sud-estul Europei. Masa de aer tropical este forţată radiativ în această regiune din urmă prin acţiunea unor formaţiuni barice anticiclonale extrem de stabile (Oldenburgia), fapt ce a condus la creşterea temperaturilor până la 35-37ºC în Câmpia Română şi Podişul Prebalcanic. Dincolo de acest mecanism interesant, sperăm că niciun cititor al acestui articol nu va înţelege că temperaturile ridicate de la noi sunt cauzate de vreun niscaiva uragan.