Bilanţ estival 2011

O vară fără excese. Aceasta ar fi cea mai simplă, succintă şi sugestivă descriere a verii anului 2011 la Iaşi, descriere valabilă cu foarte mici excepţii pentru toată Moldova. Cele câteva episoade de manifestări orajoase însoţite de grindină sau cele câteva zile de caniculă nu pot crea nici pe departe impresia excesivă cu care ne-au obişnuit multe din verile ultimului deceniu. Dinamica atmosferică destul de activă pe fondul activităţii ciclonale destul de intense la nivel european a condus la alternanţe termice care au avut rolul de a tempera intensitatea valurilor de căldură. Pe fondul acestei dinamici intense invaziile de aer polar au coborât minimele – în câteva zile de la sfârşitul lui iunie – aproape de 10ºC.

09_09_2011_bilant_estival_1

Lipsa exceselor nu înseamnă neapărat normalitate din punct de vedere termic. Fiecare dintre cele 3 luni de vară a fost mai caldă faţă de mediile multianule cu 1-2ºC, valori nu foarte ridicate ce încadrează totuşi vara pe ansamblu în categoria verilor calde. Nu mai puţin de 12 pentade au prezentat abateri pozitive şi doar 6 s-au încadrat în abaterile negative. Cu toate acestea, maxima verii la Iaşi a fost de numai 35,1ºC, fiind înregistrată în data de 20 iulie, valoare modestă în comparaţie cu cele din ultimele veri (38,1ºC în 2010, 37,6ºC în 2009, 36,2ºC, în 2008). Aceeaşi trăsătură de moderare la nivelul maximelor o reprezintă şi numărul redus de zile tropicale (maximă>30ºC) înregistrate la Iaşi (21 de zile faţă de 25 cât reprezintă media multianuală). Poate să apară firesc întrebarea: de unde atunci abaterile pozitive? Logic, numai valorile nocturne pot justifica mediile termice ridicate şi, într-adevăr, numai în două din trei nopţi temperaturile minime au coborât la Iaşi sub 18ºC. Din acest punct de vedere vara abia încheiată se poate integra pefect în tendinţele termice din ultimii ani.

09_09_2011_bilant_estival_2

Cel mai important aspect al precipitaţiilor este că a plouat când a trebuit. Ploile de la sfârşitul lui iunie au asigurat o rezervă satisfăcătoare de apă culturilor agricole aflate în cele mai importante faze de vegetaţie, aşa încât deficitul pluviometric moderat din iulie şi august nu poate afecta calitatea acestui an agricol. Suprafeţe restrânse afectate de grindină, impactul redus al secetei şi absenţa viiturilor reprezintă alte caracteristici ce nuanţează absenţa exceselor meteo-climatice ale acestei veri.

Oare aşa vor arăta verile frumoase ale noii ere a schimbărilor climatice globale?