Ştiri răcoritoare din iarna australă

Deşi cunoscut drept unul dintre cele mai aride locuri de pe Terra, Deşertul Atacama nu este în totalitate ferit de căderile de precipitaţii, aşa cum a demonstrat-o ziua de 7 iulie, anul curent, atunci când autorităţile din Chile au demarat operaţiuni de….deszăpezire.

Principala caracteristică pluviometrică a deşertului tropical Atacama este că precipitaţiile ocazionale, înregistrate odată la câţiva ani, cu precădere în intervalul mai-octombrie, se datorează înaintării spre nord a vânturilor de vest de la latitudini medii, în timpul iernii australe. O altă cauză a precipitaţiilor abundente – exclusă în cazul de faţă – este şi fenomenul periodic de creştere a temperaturii apei de suprafaţă a Pacificului de Est, arhicunoscutul El Niño.

11_07_2011_australia

Caracteristicile unui front rece în emisfera sudică sunt date de pătrunderea aerului polar de la latitudini medii spre nord de unde dislocă mase de aer cald preexistente (principiu perfect similar cu mecanismul unui front rece din emisfera noastră). Un astfel de front rece, foarte activ, explică şi condiţiile atmosferice recente din Chile, unde mase de aer polar, rece şi dens au reuşit sa producă mişcări convective frontale până la latitudinile de 23-27º sud – echivalentul latitudinal al Peninsulei Sinai in emisfera noastră – urmate de condensări rapide şi precipitaţii ce au rămas în stare solidă până la contactul cu solul, determinând acumularea, în unele regiuni, a unui strat consistent de zăpadă. Fenomenul este considerat singular pentru ultimii 20 de ani în această regiune (Surse: BBC World).